Патријарх: Свако убиство је трагедија, срамота и пораз читавог људског рода

Г.С.
Патријарх: Свако убиство је трагедија, срамота и пораз читавог људског рода

КРАЉЕВО - Патријарх српски Порфирије рекао је, у обраћању на централној манифестацији у Краљеву поводом Дана сјећања на страдале у НАТО агресији, да је 19 држава учествовало у разарању Србије, подсјетивши на лажне вијести и клевете које су западни медији ширили о српском народу и Српској цркви.

- Једини критеријум био је и јесте моћ и сила. Били смо суочени са злом пред којим ум стаје, пред којим остајемо нијеми и без ријечи. Наше ћутање и тишина су другачији од оног Адорновог који је рекао да не треба писати поезију послије Аушвица - рекао је патријарх Порфирије.

Он је истакао да је човјек врхунац стварања, врхунац Божије љубави, али да је човјек већ у својој другој генерацији извршио гријех братоубиства.

- Од тада, па до данас, непрекидно се ова сцена поновила и непрекидно се понавља. Братоубица љубави поништава и укида другог човјека, укида ближњег, али он не зна да тиме поништава и свој лик, поништава себе јер атакује на сопствену природу. Стога је свако убиство братоубиство јер сви су људи створени као дјеца Божија и међусобно као браћа. Свако појединачно убиство на било којој тачки свијета јесте трагедија, срамота и пораз читавог људског рода. Данас смо се окупили у Краљеву да узнесемо молитву и одржимо достојанствен помен жртвама, али и да видамо и исцјељујемо ране нанесене организованим античовјештвом - рекао је патријарх.

Патријарх се помолио и за мир у Украјини, на Блиском истоку, у Африци...

- Молимо се и за оне који нас клевећу. Ми њих прогонити и клеветати нећемо, али истину ћемо говорити - поручио је патријарх српски Порфирије.

Парастосом жртвама, на централном краљевачком тргу, Тргу српских ратника, вечерас је почело обиљежавање Дана сјећања на страдале у НАТО агресији на СР Југославију 1999.године.

Парастор је служиио партријарх СПЦ Порфирије, а обиљежавању 23. годишњице од почетка НАТО агресије, присуствују предсједник Србије Александар Вучић, предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић, премијерка Ана Брнабић и чланови њеног кабинета, као и српски члан предсједништва БиХ Милорад Додик и предсјецница РС Жељка Цвијановић.

Трг српских ратника препун је грађана, који држе упаљене свијеће у знак сјећања на жртве, на скупу који носи поруку "Опростићемо ако будемо могли, заборавити само ако нас не буде било!".

Србија данас обиљежава 23 године од агресије НАТО-а на тада Савезну Републику Југославију.

Према подацима Министарства одбране Србије, током ваздушне агресије НАТО-а убијено је 2.500 цивила, међу њима 89 дјеце и 1.031 припадник Војске и полиције. Према истом извору, рањено је око 6.000 цивила, од тога 2.700 деце, као и 5.173 војника и полицајца, а 25 особа се и данас води као нестало.

Готово да нема града у Србији који се током 11 седмица није нашао на мети бомбардовања.

НАТО је извршио 2.300 удара и бацио 22.000 тона пројектила, међу којима 37.000 забрањених касетних бомби и оних са обогаћеним уранијумом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана