Патријарх Порфирије: Сремски Карловци свједоче да је народ Црква

Срна
Foto: Танјуг

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ - Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да Сремски Карловци својом материјалном и духовном културом свједоче да је Српска православна црква (СПЦ) прожета са српским народом, те да је народ у исто вријеме Црква.

Патријарх Порфирије, који је у знаменитом сремскокарловачком Патријаршијском двору отворио мултимедијалну изложбу под називом “Један век од васпостављања Српске Патријаршије 1920 - 2020”, честитао је овај јубилеј и истакао да је ова изложба прилика да шетајући кроз прошлост боље упознамо и себе.

Епископ сремски Василије истакао је значај обиљежавања овог важног историјског момента српског народа.

“Господ нам је подарио да будемо учесници обележавања овог важног историјског момента нашег народа, те да управо то уједињење буде и порука и поука нашем народу и човечанству. Као што су наши преци у овој кући и Карловачкој митрополији доносили одлуке за добробит нашег народа и наше цркве, и ми данас пишемо нашу историју”, рекао је епископ Василије.

Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да је Црква увијек била стожер српског постојања, чувар духовног и националног бића и темељ идентитета.

“Зато је и ова свечаност повод да у знак захвалности и поштовања смерно погнемо главе пред свима онима који су, кроз векове, пламен те зубље предано чували, као завештање предака, као смисао живота и као светлост која ће зарити и озарити не само њихово него и сва потоња поколења нашег народа”, нагласио је Мировић.

Он је истакао да се кроз сва стољећа кандило српске православне вјере овђе, у Сремским Карловцима, никада није гасило.

“Заветовани смо да ово место свеобухватно обновимо”, нагласио је Мировић и поручио да је једини могући и једини исправан пут - пут православља и светосавља.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић рекао је да су народ, црква и држава - вазда били и заувијек остали нераскидива ткива.

“Привилеговани смо као генерација која обележава овај важан историјски датум за нашу цркву, за наш народ и нашу државу, и колико год се трудили да нас раздвоје и поделе, то су нераскидива ткива - народ, црква и држава - вазда били и заувек остали”, истакао је Вучевић, преноси РТВ.

Поводом прославе стогодишњице васпостављања Српске патријаршије и почетка редовног засједања Светог архијерејског сабора у Сремске Карловце данас су возом допутовали српски патријарх и архијереји Српске православне цркве /СПЦ/.

Поводом прославе великог црквено-историјског јубилеја служено је вечерње богослужење у Саборном храму Светог оца Николаја.

НЈегова светост ће сутра у 8.30 часова у Саборном храму Светог оца Николаја Мирликијског служити Свету архијерејску литургију, а потом ће бити одржана сједница Сабора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана