Патријарх Порфирије прославио свој имендан

Срна
Foto: Tанјуг

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије прославио је данас свој имендан, односно дан свеца по којем је добио монашко име.

Његова светост служио је на празник Светог Порфирија Кавсокаливита свету архијерејску литургију у Патријаршијском придворном храму Светог Симеона Мироточивог, саопштено је из Српске православне цркве (СПЦ).

 Послије освештања славских дарова поводом свог имендана, српски патријарх је примио честитке најближих сарадника и службеника Патријаршије српске.

Молитви су присуствовали епископ топлички Јеротеј и хвостански Јустин, а између осталих, саслуживали су директор Патријаршијске управне канцеларије архимандрит Данило, главни секретар Светог архијерејског синода архимандрит Нектарије, те архимандрит Нектарије из Епархије британско-скандинавске.

Патријарх српски Порфирије рођен је као Првослав Перић у Бечеју 22. јула 1961. године, а проглашен је за патријарха Српске православне цркве 18. фебруара 2021. године, 46. по реду српски патријарх.

Замонашен је у манастиру Дечани 1985. године. До промјене имена у СПЦ долази приликом монашења, када се кандидат за монаха одриче свог имена добијеног на рођењу, а надлежни епископ му одређује ново име, које је монашко. Српски патријарх Порфирије је добио име по старцу Порфирију, рођеном 1906. године у селу Свети Јован Каристија у близини Аливерије, под крштеним именом Евангелос, који је још као дјечак отишао на Свету гору, гдје се подвизавао у Кавсокаливији и добио монашко име Никита.

Још као млади монах, Никита је доживио просвјетљење и почео је да истовремено види прошлост, садашњост и будућност, да види "на даљину", слуша и да распознаје птичије и животињске гласове, осјети мирисе са велике удаљености, да "види" у дубину земље и у небески хаос, "гледа" кроз воду и кроз каменито тло, проналази изворишта нафте, радио-енергије.

Могао је да "види" закопана археолошка налазишта, скривене гробнице, подземне изворе, изгубљене иконе, да "види" призоре који су се одиграли вијековима раније, да "чује" молитве које су упућиване, да "види" добре и зле духове, саму људску душу... Када је имао 21 годину добио је звање старца и ново монашко име Порфирије.

Старац Порфирије преминуо је 2. децембра 1991. године, а Свети Синод Константинопољске патријаршије донио је 2013. године одлуку о његовој канонизацији.

За датум литургијског спомена преподобног Порфирија установљен је 2. децембар, дан његовог упокојења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана