Патријарх Порфирије освештао обновљену цркву манастира Горњак

Срна
Foto: Архива

Његова светост Патријарх српски Порфирије освештао је данас на празник Ваведења Пресвете Богородице обновљену цркву манастира Горњак код Петровца на Млави који је задужбина Светог кнеза Лазара.

Патријарху српском саслуживали су архиепископ михаловско-кошички Георгије из Православне цркве чешких земаља и Словачке, епископ браничевски Игнатије, епископ топлички Петар, свештенство и монаштво из више епархија Српске православне цркве.

Светој архијерејској литургији присуствовало бројно свештенство и монаштво међу којима и архимандрит Димитрије игуман манастира Тумане, као и многобројни вјерници.

Манастир Горњак је древна задужбина Светог кнеза Лазара из 1379. године у којем се чува дио његових светих моштију. Смјештен је на улазу у Горњачку клисуру, на лијевој обали ријеке Млаве.

Манастирски комплекс чине црква посвећена Ваведењу Пресвете Богородице и испосница Григорија Синаита у стијени.

Најтеже разарање манастир је доживио за вријеме Другог свјетског рата, када је спаљен и том приликом су уништене многобројне драгоцјености.

Посебна вриједност овог манастира је живописност унутрашњих страна зидова са ремек дјелима дуборезачке вјештине и фреске из 17. и 18. вијека, по којима је један од ријетких у Србији. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана