Патријарх Порфирије: На вјери у Бога заснива се постојаност српског народа

Срна
Патријарх Порфирије: На вјери у Бога заснива се постојаност српског народа

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ - Вјера у Бога је оно на чему се заснива здравље и постојаност српског народа, рекао је данас Његова светост патријарх српски Порфирије у Сремским Карловцима гдје присуствује прослави стогодишњице васпостављања Српске патријаршије.

Без вјере, како је истакао, српски народ није оно што јесте, без вјере не постоји.

“Може бити да се креће, али по дефиницији апостола Павла, као окречен гроб, тј. креће се, битише, али не даје плодове у складу са даровима које је добио од Бога. Зато наш народ јесте у нашој Цркви. Где год има Цркве има и народа, има и јединства”, рекао је патријарх.

Српски патријарх Порфирије у бесједи је истакао да је Јеванђеље Христово за нас систем вриједности по којем се живи, саопштила је СПЦ.

“То је вечни систем вредности, нити старомодан нити модеран, увек савремен, вечан, непролазан. Дакле, браћо и сестре, неопходна је вера у то да Господ може учинити чудо. Неопходна је наша жеља, наша слобода и већ смо ослобођени од сваке болести и сваког греха. Вера је оно на чему се заснива и здравље и постојаност нашег народа - вера у Господа”, истакао је патријарх.

Он је навео да се људи често осјећају да су усамљени, да немају другог, да нема ко да помогне, јер су усмјерени на себе.

“Дакле, ми смо егоисти, најчешће затворени у себе својим егоизмом. Не постоји за нас други човек, друга породица, друго село, други град, други народ, друга држава, и тако редом. Бог је Бог свих. Јасно је Свето Писмо: Човек је створен по слици и прилици Божјој. Сваки човек! Дакле, браћо и сестре, засигурно смо допринели што нема човека”, рекао је патријарх.

Он је додао да су се данас сабрали да прославео уједињење свих српских црквених области, дотад у различитим статусима и јурисдикцијама, у једну и јединствену Српску православну цркву.

Патријарх је тим поводом служио Свету архијерејску литургију у у Саборном храму Светог Николаја Мирликијског у Сремским Карловцима, једној од три катедре патријараха српских.

У подне је на градском тргу испред Патријарашког двора и Саборне цркве започела свечана академија, веома богат културно-уметнички прогам на коме су наступили еминентни црквени хорови, најбољи српски драмски уметници, културно-уметничка друштва и ученици Богословије “Свети Арсеније” из Сремских Карловаца.

У Сремски Карловцима данас је почело и мајско засједање Светог архијерејског сабора Српске православне цркве /СПЦ/.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана