Патријарх Порфирије: Косово није само колијевка српског народа, већ и кивот препун моштију

Срна
Патријарх Порфирије: Косово није само колијевка српског народа, већ и кивот препун моштију

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да је Косово, не само колијевка српског народа, већ и кивот препун моштију светих, и да је дио Србије.

“Референдум на Косову извршен је 1389. године на Видовдан и Косово је напросто за нас, не само колевка нашега народа, то је и кивот препун моштију светих”, истакао је српски патријарх.


Патријарх Порфирије је навео да у овом тренутку, физички, држава није присутна тамо у пуном смислу те ријечи, али да је “суштински Косово дио Србије”.

“Косово није само геополитичко питање за нас, него је то заиста за нас тема нашега идентитета. Ја сам потпуно сигуран да, без обзира на реал-политичке околности које нису ни најмање наклоњене нашем народу, и наша држава чини све дипломатским и стратешким методама како би се, пре свега, сачувао мир и како би се учинило што више за добро нашег народа”, истакао је патријарх српски за РТС.

Он сматра да нико патриотски расположен не може помислити да Косово није дио Србије.

“Шест векова је Косово молитвена прича, молитвена тема за нас Србе и после шест векова ми смо остали на Косову и Косово је остало унутар Србије. Према томе, разговарати о заједничком животу да, али све мимо тога и изван тога, што се тиче Цркве, било би одрицање од нашега бића”, нагласио је патријарх Порфирије.

Он је подсјетио да је постао монах у Дечанима.

Његова светост је рекао да је, по устоличењу, први осјећај и доминантни осећај који га је држао неколико дана и још увек није престао да траје јесте осећање страха пред великим изазовима, али и бременом које, у принципу, носи било који патријарх.

Он је навео да ће његово бити да у име свих изнесе оно што је на добро и што је на корист српском народу, Цркви и држави, али и свим члановима Цркве широм планете.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана