Патријарх Порфирије честитао Рамазански бајрам

Срна
Патријарх Порфирије честитао Рамазански бајрам

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Порфирије честитао је Рамазански бајрам вјерницима исламске вјероисповијести са жељом да га прославе у радости, миру, љубави и благостању.

„Сматрам благословом Божјим што ми је пружена прилика да браћи муслиманима, који живе широм наше отаџбине, упутим срдачне честитке поводом једног од највећих исламских празника - Рамазанског бајрама“, поручио је патријарх српски.

Патријарх Порфирије је нагласио да је његова радост утолико већа што чини исто оно што је још у 13. вијеку чинио Свети Сава, када је посјетио и склопио пријатељство са калифом Великог Вавилона, односно Багдада, и султаном Великог Египта, односно Каира, саопштено је из Српске православне цркве.

„Тиме је Свети Сава указао будућим поколењима православних хришћана да са муслиманима треба да граде мир, сарадњу и пријатељство“, рекао је патријарх српски.

Према његовим ријечима, грађење оваквих односа посебно је важно у данима и мјесецима искушења због пандемије, која је однијела многе животе, изазвала патњу и страх, не бирајући да ли је неко хришћанин, муслиман или неке друге вјере, али да „човекољубиви поступци и међусобна помоћ у неприликама имају већи значај него заједничко весеље у временима када искушења нема“.

Патријарх српски је поручио да ће, стога, и сам настојати да заједно са духовним предводницима муслимана, који су и његови драги пријатељи, учествује у изградњи братских односа православних хришћана и муслимана.

„У име таквих односа, још једанпут свим муслиманима који живе у нашој отаџбини најсрдачније честитам празник Рамазански бајрам“, рекао је патријарх Порфирије.

Вјерници исламске вјероисповјести ће први дан Рамазанског бајрама обиљежити у четвртак, 13. маја.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана