Палмер: Амерички приступ западном Балкану се неће промјенити

Танјуг
Палмер: Амерички приступ западном Балкану се неће промјенити

ВАШИНГТОН - Сједињене Државе посвећене су партнерству са земљама западног Балкана и њиховој европској перспективи и тај приступ се неће промјенити, изјавио је данас Метју Палмер, замјеник помоћника америчког државног секретара и специјални представник америчке администрације за то подручје.

Он је у интервјуу албанском сервису Гласа Америке рекао да не жели да предвиђа шта ће радити наредна администрација али напомиње да он посљедњих 27 година ради на западном Балкану у демократским и републиканским америчким администрацијама.

“Амерички приступ региону био је дослиједан од администрације до администрације, јер су наши интереси досљедни од администрације до администрације. Наша визија западног Балкана представља скуп земаља које су у миру једна са другом, са својим сусједима, држава које су стабилне, просперитетне и интегрисане у европске и евроатлантске институције. Ту посебно мислим на НАТО и Европску унију”, рекао је он.

У вези са дијалогом Београда и Приштине, америчким ангажманом и могућностима за постизање политичког споразума двије стране, амерички дипломата је указао да су САД досљедно ангажоване у том процесу.

“Бавимо се тиме из дана у дан на више нивоа, укључујући и у септембру овдје у Вашингтону, на највишем нивоу владе Сједињених Држава. Посвећеност партнерству са Србијом и Косовом и европској перспективи обије земље неће се променити. Ми ћемо сарађивати са Београдом и Приштином у подршци нормализације њихових односа и њиховог европског пута”, указао је Палмер.

На питање да ли ће се нешто у америчком приступу том процесу мијењати, с обзиром на то да је актуелна америчка администрација била усредсређена на економску нормализацију, док се од будуће очекује нешто традиционалнији однос према том питању, Палмер увјерава да се основе америчког приступа том и другим процесима не мијењају, без обзира на промјене администрације.

Он је рекао да се администрације разликују, али да вјерује да се основе америчког приступа западном Балкану, у смислу подршке европском путу, чланству у НАТО за оне државе које то желе, као и подршци међусобној сарадњи земаља западног Балкана у суочавању са заједничким изазовима попут Ковида неће промјенити.

“Дакле, Сједињене Државе ће остати ангажоване на западном Балкану. Остаћемо поуздан партнер земљама Западног Балкана и бићемо посвећени стабилности, просперитету и миру широм тог региона”, нагласио је Метју Палмер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана