Пала влада Косова, Курти више није премијер

Агенције
Пала влада Косова, Курти више није премијер

ПРИШТИНА - Косовска влада је вечерас пала, а Аљбин Курти више није премијер.

Како пише приштинска “Газета”, посланици су након расправе вечерас изгласали неповјерење Куртију. За неповјерење Влади гласао је 81 посланик, 32 их је било против, један је био уздржан, преноси Блиц.

За ту одлуку, између осталих, посланици ДСК који су до само прије неколико сати били формално коалициони партнери “Самоопредјељења”, који су и покренули читаву причу о смјени актуелног премијера.

Очекивано, њих је у томе подржала већина опозиционих странака, на челу са ДПК Кадрија Весељја.

Расправа у косовској скупштини трајала је цео дан, а обиљежиле су се свађе унутар странака, паузе, али и један неочекивана понуда, а неко ће рећи и уцјена.

Наиме, прије поподневне паузе, косовски министар одбране Антон Ћуни, иначе функционер ДСК, понудио је Куртију да повуче одлуку о разрјешењу сада већ бившег министра Агима Вељиуа (ДСК) и безусловно укине таксе, како би његова странка повукла предлог за обарање косовске владе.

То, међутим, у овој партији није наишло на одобравање, због чега је реаговао потпредседник ДСК Агим Вељиу, који је казао да Ћуни нема овлашћења да нуди такву нагодбу Куртију, и да то није став ДСК-а.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана