Пацоли са пола милиона долара хтио да купи признање Косова

Срна
Пацоли са пола милиона долара хтио да купи признање Косова

Београд - Шеф дипломатије Србије Ивица Дачић рекао је да је министар спољних послова самопроглашеног Косова Беџет Пацоли недавно послао свог човјека у Конго са 500.000 долара, како би тамошњу власт убиједио да призна самозвану државу.

Дачић, који је протеклих дана посјетио седам афричких држава, рекао је за “Вечерње новости” да Конго није једина адреса на коју је Пацоли послао своје “изасланике”. Послије разговора које је имао у Танзанији, Гани, Тогу и Свазиленду, државама које признају Косово, Дачић каже да вјерује да ће они на основу аргумената који су им презентивани бити макар уздржани ако дође до новог гласања о пријему Косова у Интерпол и Унеско. Неке од тих земаља су на ранијим гласањима давале подршку за пријем Приштине. Дачић најављује да ће Србија истрајати у настојањима да не буде ниједног признања Косова, без обзира на притиске да Београд прекине са овим активностима.

У разговору за Телевизију “Прва”, Дачић је рекао да је Пацоли послао приватни авион са пола мииона долара за новог предсједника Конга, који га је одбио.

“Приштина не баштини пријатељство, Тита и односе које смо ми имали са афричким земљама”, рекао је Дачић, напомињући да афричке државе имају 54 гласа у УН.

Дачић је навео да Приштина више нема 116 земаља у УН, и да Косово нигдје не може да буде изабрано.

Говорећи о критикама Запада упућених Београду због лобирања за повлачење признања Косова, Дачић је рекао да ће Србија наставити то да чини и даље.

“Ако је толико бесмислено, што се толико љуте”, рекао је Дачић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана