Ово је једина шанса да се нађе Данкино тијело: Познати форензичар о случају који је уздрмао Србију

Г.С.
Foto: Г.С.

БЕОГРАД - Дјевојчица Данка Илић (2) убијена је 26. марта ове године у Бањском пољу, а за злочин какав Србија не памти осумњичени су радници ЈКП “Водовод” из Бора Срђан Јанковић (50) и Дејан Драгијевић (50).

Драгијевић је у Вишем јавном тужилаштву у Зајечару признао да је убиство дјетета, да је тијело бацио на депонију, али два дана касније пребацио на другу локацију коју није желио да открије. Срђан се бранио ћутањем, а отказао је пуномоћје свом адвокату и тражио по службеној дужности, преноси Курир.

- Моје мишљење је да су осумњичени нешто урадили са телом девојчице, можда однели и чак 50, 60 километара даље. Варају се, ако мисле да ће добити мању казну јер нема тела. Довољан је и само ДНК детета нађен у возилу осумњичених да се осуде на доживотне казне затвора. Он је мишљења да полиција након овог времена тешко може наћи тело убијене Данке - каже Часлав Ристић, форензичар у пензији.

Према његовим ријечима, једина шанса да се нађе тијело дјевојчице Данке Илић јесте да осумњиченима у затвору проради савјест.

- Из мог дугогодишњег искуства дешавало се да осумњичени након неког времена проведеног у притвору освесте код себе шта су урадили и затраже разговор са тужиоцем коме би открили шта су урадили са телом. Нису ретке ситуације да осумњиченима проради грижа савест. Међутим, сећам се случајева да су осумњичени ћутали о телу 40 година и да су тајну однели у гроб - објашњава Ристић.

За помагање приликом уклањања тијела осумњичен је Радослав, отац Дејана Драгијевића. Он се у тужилаштву бранио ћутањем. Полиција је за помагање у злочину ухапсила и Дејановог брата који је умро у притвору у Бору.

На стотине припадника МУП-а од 26. марта чешљају сваки педаљ Бањског поља и села у околини Бора. Готово да нема мјеста у Злоту које полиција није претражила. Међутим, тело малене Данке Илић није нађено.

Саслушања

У Вишем јавном тужилаштву у Зајечару јуче су исказе дали родитељи убијене девојчице. У истој просторији са њима били су и осумњичени Срђан и Дејан.

- Смртна казна за њих је мало, они треба да робијају до краја живота. То су монструми, оно што проживљавамо све време је неописиво. То може да разуме само онај ко је родитељ. Полиција нам је више пута долазила, узимала разне Данкине ствари, ниста не знамо, ни за ту крв на путу, ни у колима, ни ништа. Нама није јасно зашто нису звали Хитну помоћ, засто нису помогли, него су ово урадили. То што Ивана и ја трпимо све време је страшно, зову нас разни људи, вређају, сваљују кривицу на нас. Ја сам морао да тражим да променим број, не можемо више...Када се све заврши ми цемо изаћи у медије и све ћемо рећи - рекао је Милош Илић, отац убијене девојчице Данке.

Данкини родитељи након саслушања у сузама су изашли из тужилаштва.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана