Отворено поглавље 4 о слободном кретању капитала

Срна
Отворено поглавље 4 о слободном кретању капитала

БЕОГРАД/БРИСЕЛ - ЕУ и Србија су на Међувладиној конференцији у Бриселу вечерас отвориле Поглавље 4 које се односи на слободу кретања капитала, од банкарских услуга, осигурања и других радних права, тако да ће грађанима Србије бити доступно све што и грађанима ЕУ у овом сегменту.

Србија сада има 18 отворених преговарачких поглавља и једина је земља региона која је у другој половини ове године направила искорак на ЕУ путу.

Ово је друго поглавље које Србија отвара у овој години, иако је имала технички спремљена још три која ће чекати хрватско предсједавање од 1. јануара, када Загреб преузима предсједавање од Финске.

Делегацију Србије на Међувладиној конференцији предводила је министар за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић, а у име ЕУ присуствовао је нови комесар за проширење Оливер Вархеји и предсједавајућа Савјету ЕУ Тити Тупураинен.

Прије одржавања Међувладине конференције између ЕУ и Србије, у Бриселу су се састали Јоксимовићева и Вархеји.

Јоксимовићева је рекла након састанка да је Поглавље 4, које се тиче слободе кретања капитала, важно економско поглавље које ће учинити да низ ствари везних за кретање капитала, од банкарских услуга до осигурања, буде доступно и нашим грађанима као што је допступно грађанима ЕУ.

Она је додала да Србија до краја петогодишњег мандата Вархејија може бити спремна за чланство у ЕУ.

“Не потцењујући никога и желећи да цео регион напредује, сматрам да је Србија та која може да до краја мандата комесара Вархејија буде земља која је спремна за чланство”, каже Јоксимовићева.

На састанку је било ријечи и о наставку политике проширења ЕУ, кредибилности будућности проширења и очекивања Србије на том путу.

“Комесар Вархеји снажно подржава политику проширења и Србију као земљу која приступа Унији. Он је током разговора поновио своје очекивање да ће до краја његовог мандата бар једна земља са Западног Балкана бити потпуно спремна за чланство. Без сумње је мислио на Србију”, додала је Јоксимовићева.

Она је рекла да комесар Вархеји посебан акценат ставља на јачање економија западног Балкана и приближавање економија кандидата ономе што је економска реалност ЕУ.

Јоксимовићева је за крај јануара најавила прву посјету комесара Оливера Вархеија Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана