Oтворена дионица пута Нови Београд-Сурчин, жила куцавица Београда

Срна, Танјуг
Oтворена дионица пута Нови Београд-Сурчин, жила куцавица Београда

БЕОГРАД- Дионица пута Нови Београд-Сурчин, дуга око осам километара, која ће бити најбржа веза тог дијела Београда са ауто-путем "Милош Велики", отворена је данас у присуству предсједника Србије Александра Вучића и премијера Србије Ане Брнабић.

Отварању је присуствовала и кинески амбасадор у Србији Чен Бо и представници кинеске компаније која је градила ову дионицу "Чајна комјуникејшнс констракшн компани" /ЦЦЦЦ/.

Захваливши кинеском предсједнику Си Ђинпингу што је био увијек уз Србију, Вучић је рекао на отварању да је ова дионица жила куцавица за Београд, да има пјешачку и бициклистичку стазу, а саобраћај ће бити пуштен у 21.00 час.

Вучић је напоменуо да је јавни дуг Србије нижи у односу на јавни дуг свих земаља ЕУ и да Србија улаже много више него 90 одсто њих у путну инфраструктуру, те да је важно такву врсту одговорне политике наставити у будућности.

Према његовим ријечима, у прва три мјесеца Србија је остварила 440 милиона евра мањи дефицит у буџету од планираног, што ће бити искориштено за нова улагања у путну инфраструктуру.

Он је најавио ускоро отварање обилазнице око Београда, као и отварање важне дионице Рума-Шабац, те пута Кузмин-Сремска Рача.

Амбасадор Кине Чен Бо истакла је да дионица Нови Београд-Сурчин има кључни значај за цијели Београд, те да јој је драго што ће српски пријатељи осјетити резултат сарадње Србије и Кине, пошто је кинеска компанија градила ову дионицу.

Вриједност дионице Нови Београд-Сурчин, која је дио аутопута Е-763 "Милош Велики", износи 70,5 милиона евра, а пројектована је за брзину кретања возила од 80 километара на час, има по три траке, раздјелни појас од пет метара, пјешачке стазе ширине по два метра, бициклистичку стазу и банкине.

Возачи ће моћи да се укључе из Војвођанске улице и Јурија Гагарина на Новом Београду. Крај ове дионице је код сљедеће велике петље у Сурчину, послије које почиње ауто-пут "Милош Велики".

На траси су изграђена и три моста, један мост-канал и један надвожњак.

Излаз на ауто-пут "Милош Велики" биће скраћен за око 10 километара, јер Београђани више неће морати да иду преко ауто-пута Београд–Загреб.

Градња је почела крајем марта 2021. године, а комерцијални уговор за дионицу Нови Београд–Сурчин потписан је са фирмом "Чајна комјуникејшнс констракшн компани".

Пројекат је урадио београдски Саобраћајни институт ЦИП.

Нове инвестиције

Александар Вучић најавио је данас да ће Србија због финансијских резултата покренути нове велике инвестиције у путеве широм Србије, као и да ће Европска инвестициона банка обезбиједити за то 300 до 500 милиона евра.

-Ми ове године очекујемо велика потписивања, захваљујући нешто бољим резултатима и честитао сам премијерки Ани Брнабић и Синиши Малом, идемо у велике нове инвестиције у путеве, јер ту не можете да добијете значајну подршку споља у кредитирању. Ми имамо мали јавни дуг и можемо то да радимо. Али само Европска инвестициона банка хоће да нам учини - рекао је Вучић.

Казао је да је његова идеја била „да узмемо милијарду евра или две за локалне или регионалне путеве, али да смо успели да измолимо за 300 до 500 милиона евра“.

-То значи да ћемо, све ово што идем по Србији, да ћемо тај велики посао да урадимо - нагласио је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана