РИК: До 18 часова гласало 51,93 одсто бирача

ГС
Foto: Г.С.

БЕОГРАД - У Србији су јутрос почели републички, покрајински и избори за 65 општина и градова, укључујући и Београд.

На 8.273 бирачка мјеста своје право може да искористи 6.500.666 уписаних бирача.

У Србији данас избори,

ово су сви детаљи

19:55 - И даље редови на бирачким местима

На појединим бирачким мjестима и даље су редови људи који чекају да гласају иако је још само неколико минута до затварања биралишта. Свако ко се затекао на бирачком мjесту у тренутку затварања биралишта може да гласа.

19.27 - Излазност бирача у АП Војводини до 18 часова 52,24 одсто

НОВИ САД - Према подацима Покрајинске изборне комисије, излазност бирача на територији АП Војводине до 18 часова износи 52,24 одсто.

19.09 - РИК: До 18 часова гласало 51,93 одсто од укупног броја уписаних бирача.

БЕОГРАД - Излазност бирача на изборима у Србији до 18.00 часова била је 51,93 одсто бирача, објавила је Републичка изборна комисија.

Предсједник РИК-а Владимир Димитријевић рекао је да је гласало близу 22.000 бирача са Косова и Метохије.

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић рекао је да је, поређења ради, на претходним парламентарним и предсједничким изборима 3. априла 2022. године, излазност до 18.00 часова износила 50,82 одсто, а да је коначна излазност била 58,6 одсто.

Више јавно тужилаштво у Београду саопштило је вечерас да за сада нема доказа да је извршено било које кривично дјело у вези изборног процеса.

17.54 - ЦеСИД/ИПСОС: Излазност до 17 часова 47,2 одсто

БЕОГРАД - Према процjенама које је објавио ЦеСИД/ИПСОС, на основу узорка од 94,5 одсто, излазност до 17 часова на парламентарним изборима износила је 47,2 одсто.

На изборима прошле године излазност је била 45,1 одсто.

У Београду је излазност до 17 часова била 46 одсто, док је на прошлим изборима износила 44,8 одсто, навео је РТС.

Када је рijеч о излазности на покрајинским изборима, досад је изашло 47,4 одсто бирача, док их је прошле године до 17 сати изашло 49,9 одсто.

 

17.53 - ЦеСИД: Неправилности у периоду од 14 до 17 часова

 

БЕОГРАД - ЦеСИД је вечерас саопштио да су њихови посматрачи у периоду од 14.00 до 17.00 часова уочили неправилности на неким бирачким местима.

Они су на свом сајту навели да су уочили учестало непоштовање процедура од стране чланова бирачког одбора на већем броју бирачких места (Чачак 20 и Сомбор 21 – лампа није радила док је гласало неколико бирача, Гроцка 8 – бирачи су гласали без провjере идентификационих докумената).

На неколико бирачких мjеста бирачи су гласали без да им је прст био обиљежен спрејом, а примјећено је и присуство пропагандног материјала на бирачким мјестима.

На неколико бирачких мјеста посматрачи су примјетили мали број присутних чланова бирачких одбора на бирачким мјестима, као и породично гласање.

Цесид наводи да је било потписивања бирача на погрешном мјесту у изводу из бирачког списка.

Наводе да је на бирачком мјесту 198 у Новом Саду испред бирачког мјеста уочено вршење притиска на бираче.

На бирачком мјесту 19 на Врачару бирач није гласао, јер је на његовом мјесту већ био неко потписан.

17. 11 - РИК: До 16 часова гласало 42,36 одсто бирача

17.10 - РИК: У Крагујевцу на бирачким мјестима 30 и 31 није било неправилности

Предсједник РИК-а је на конференцији за новинаре саопштио да су у Крагујевцу на бирачким мјестима 30 и 31 наводно затечена лица која су, како се тврди, са ковертама и списковима контролисали грађане који излазе са бирачких мјеста.

"Ми смо одмах, наравно, проверавали ове наводе. Били смо у комуникацији са секретаром Општинске изборне комисије Крагујевац. То је утврђено заправо да су то чланови бирачког одбора који су носили материјале за гласање ван бирачког места по законом утврђеним процедурама и свим упутствима Републичке изборне комисије", рекао је Владимир Димитријевић, предсједник РТК-а.

Одговарајући на постављено питање у вези са људима окупљеним испред Штарк Арене, Димитријевић је рекао да тамо нема бирачких мјеста.

"У вези ових навода морам да напоменем, да тамо нема бирачког места у Штарк Арени и да законом није забрањено да се људи окупљају. Е сад, ко, како и због чега је довео организовано и због ког повода, не спада свакако у надлежности нити Републичке изборне комисије, нити осталих органа за спровођење избора", каже Димитријевић.

Осудио је ако је дошло до било каквог покушаја насиља или инцидента.

16.42 - До 16 сати на биралиштима и даље највише гласача из Косјерића

УЖИЦЕ - До 16 сати на биралиштима у Златиборском округу највише грађана гласало је у Косјерићу - 50 одсто уписаних.

Како јавља Танјуг, у општинским изборним комисијама су рекли да је излазност у Пожеги била 48,18 одсто, у Новој Вароши 48,1 одсто уписаних бирача, а  у Бајиној Башти 46,1 одсто.

У Ариљу је на биралишта до 16 сати изашло 47 одсто уписаних, у Ужицу 46,40 и Чајетини 41,9 одсто.

У Сјеници је до 16 сати гласало 24,35 одсто уписаних грађана са правом гласа.

16:03 - ГИК: Излазност у Београду до 14 часова 31,86 одсто

Излазност на изборима на територији Града Београда до 14 часова била је 31,86 одсто од укупног броја уписаних бирача, саопштио је предсједник Градске изборне комисије Зоран Лукић.

Он је на трећој конференцији за новинаре рекао да се на 1.180 бирачких места у Београду обавља гласање у складу са законом и да бирачки одбори обављају редовне дужности. Према његовим ријечима, било је мањих неправилности, што је резултирало краћим прекидима гласања на два бирачка мјеста.

"На бирачком месту 70 у Новој Галеници дошло је до краћег прекида гласања, од неких 15 минута, због покушаја употребе мобилног телефона у просторији за гласање од стране једног бирача. Бирачки одбор је прекинуо гласање, позвана је полиција и недуго затим гласање је настављено", рекао је Лукић.

Навео је и да је слична ситуација била и на бирачком мјесту број 62 у Земуну, гдје је гласање настављено послије десетак минута, па, како је нагласио, на ова два бирачка мјеста неће бити продужења времена гласања.

Предсједник ГИК-а је навео и да је на Савском венцу дошло до проблема када су акредитовани посматрачи групе грађана "Крени промени" реметили јавни ред, због чега су им одузете акредитације.

Указао је да је било више примедби о недовољном распознавању чланова бирачких одбора на бирачким мјестима, па су сви чланови бирачких одбора добили упутство да морају да истакну своју легитимацију на видном мјесту.

Лукић је изразио наду да ће до краја избора читав процес бити урађен по закону и без већих неправилности.

Додао је и да ће се ГИК огласити поново када буду кренули да пристижу резултати избора.

"Ми објављујемо резултате и даћемо их тек кад прођу двоструку контролу Републичког завода за статистику. Док не буде дупле провере података из јединственог бирачког списка, нећемо објављивати податке, тако да то најраније сигурно неће бити пре 23 сата", рекао је председник ГИК.

Према претходним подацима ГИК-а свих 1.180 бирачких места у Београду отворено је јутрос у 7 сати без неправилности, али је било ситних проблема који су ријешени. Према пресјеку од 10  часова излазност у Београду била је 9,88 одсто.

16.01 - Приведен нападач на гласачком мјесту у Оџацима

БЕОГРАД - Једна особа приведена је у Оџацима у Србији због сумње да је учествовала у нападу на мобилни тим посматрача организације "Црта" у овом граду.

Из Министарства унутрашњих послова Србије су навели да је у току рад на утврђивању свих околности и чињеница овог догађаја.

МУП је позвао све учеснике у изборном процесу да се понашају у складу са изборним законима.

Полиција напомиње да интензивно прате све активности и да предузимају мјере и радње како би очували јавни ред и мир током изборног дана у Србији.

Предсједник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић рекао је раније данас да је на изборном мјесту у Оџацима запаљен аутомобил једног посматрача, да је починилац идентификован и да ће бити предузете казнене мјере.

Грађани Србије данас гласају за посланике Народне скупштине и парламента Војводине, одборнике скупштине Града Београда и још 64 локална парламента.

15.50 - Бошко Обрадовић гласао у Чачку

ЧАЧАК  - Предсједник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић гласао је данас у Чачку, у 12:44 часова.

15.28 - Испред биралишта 51 у Малом Мокром Лугу постављени шатори да грађани не чекају на хладноћи

 Предсједник бирачког одбора на бирачком месту 51 у Малом Мокром Лугу Петар Стоисављевић изјавио је данас да су ове године испред гласачког мјеста поставили шаторе како људи не би били на отвореном због хладноће и у случају падавина.

Стоисављевић је за Танјуг нагласио да нису тачне информације које круже друштвеним мрежама, да су шатори постављени ради малверзација. 

 „Шатори су постављени јер су на претходним изборима одређени гласачи били онемогућени да гласају због лоших временских услова. Овим шатором је омогућено да у случају падавина и хладнће људи на један пристојан начин изврше своје право“ истакао је он. 

Стоисављевић је додао да је све у складу са законом и прописима.  

 Члан истог бирачког места Слађана Радојичић такође је демантовала наводе са друштвених мрежа да је дошло до нерегуларности на овом гласачком мјесту. 

 „Шатор је постављен због наших градјана, јер је прошле године било лоше време и киша, па су људи стајали на отвореном“, рекла је она.  

15:17 - РИК: До 14 часова гласало 32,38 одсто бирача

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић саопштио је да излазност до 14 часова износи 32,38 одсто.

На претходним изборима излазност до 14 часова износила је 31,56 одсто од укупног броја бирача.

15.02 - ЦеСИД: Од 11 до 14 часова примјећен наставак процедуралних грешака

ЦеСИД је саопштио да је на основу информација добијених од посматрача, од 11.00 до 14.00 часова, на бирачким мјестима примјећен наставак процедуралних грешака.

Како наводе, неправилности су да су се бирачи на неколико бирачких мјеста потписали на погрешно мјесто у изводу из бирачког списка и на више бирачких места примјећене су грешке у спровођењу процедуре гласања од стране чланова бирачког одбора.

ЦеСИД је објавио да је уочено фотографисање гласачких листића од стране бирача на више бирачких мјеста, као и да је на бирачком мјесту 64 у Смедереву примећено гласање без провјере УВ лампом, а да на том бирачком мјесту неки од чланова бирачког одбора не носе своје легитимације.

Даље наводе су са два бирачка места посматрачи ЦеСИД јавили да гласање ван бирачког места касни, јер нема довољно чланова бирачког одбора који би ишли на гласање ван бирачког мјеста. Породично гласање примећено је на више бирачких мјеста, додају се у саопштењу.

ЦеСИД наводи и да је на бирачком мјесту у Бору (2) и Чачку (11) лице идентификовано на погрешном бирачком мјесту, а напрскан је спреј на кажипрст, да би бирачки одбор затим схватио да лице треба да гласа на другом бирачком мјесту, па је предсједник бирачког одбора дозволио да се жени изда потврда која се издаје члановима бирачког одбора који руководе спрејом.

У Раковици, наводи се у саопштењу ЦеСИД-а, на бирачком мјесту 67 примјећено је организовано довођење бирача на биралишта, у Младеновцу на бирачком мјесту 45 примјећено је вршење притиска на бираче, а на Звездари на бирачком мјесту 80 бирач није могао да гласа, јер је на његовом мјесту у изводу из бирачког списка већ био потписан неко други.

14.33 - Пројекције Цесид/Ипсос: Излазност до 14 часова 32,2 одсто

Према процјенама ЦеСИД/ИПСОС излазност до 14 часова износи 32,2 одсто, док је на изборима прошле године износила 30,4 одсто.

У Београду је излазност до 14 часова била 31,4 одсто, док је на прошлим изборима износила 28,3 одсто.

Када је ријеч о излазности на покрајинским изборима, досад је изашло 33 одсто бирача, док их је прошле године до 11 изашло 35,1 одсто.


14:15 - Одређено задржавање осумњиченом за напад на тим Црте

Одређено је задржавање до 48 часова осумњиченом Ј. М. (1979) из Београда због постојања основа сумње да је извршио кривично дјело насилничко понашање, уз кривичну пријаву биће приведен Основном јавном тужилаштву у Сомбору.

Он је осумњичен да је учествовао у нападу на мобилни тим Црте у овом граду.

„Припадници МУП-а интензивно прате све активности данашњег дана и предузимају све мере и радње из своје надлежности како би очували јавни ред и мир током изборног дана у Републици Србији. Министарство унутрашњих послова позива све учеснике у изборном процесу да се понашају у складу са изборним законима“, саопштава МУП.

13:48 - Носилац листе „Руска странка“ гласао у Шапцу

Слободан Николић, предсједник Руске странке и носилац листе за парламентарне изборе под редним бројем 16 гласао је на бирачком мјесту у ОШ „Јеврем Обреновић“ у Шапцу.

13:40  - ПИК: Излазност у Војводини до 12 часова 22,88 одсто

Према подацима Покрајинске изборне комисије излазност бирача на територији АП Војводине до 12 часова износи 22, 88 одсто.

13:19 - Бошко Обрадовић гласао у Чачку

Предсједник Српског покрета Двери Бошко Обрадовић, гласао је у 12.44 у месној заједници Алвалџиница, у Чачку.

Гласао је у Ватрогасном дому, на бирачком месту број два.

13.07 - РИК: Излазност до 12 часова 21,33 одсто

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић саопштио је на трећој конференцији РИК-а да је до 12 часова гласало 21,33 одсто бирача.

На прошлогодишњим изборима излазност до 12 часова износила је 20,52 одсто.

„У Региону Војводине гласало је 22,88 одсто, у региону Шумадије и западне Србије 19,58 одсто, у региону јужне и источне Србије 22,21 одсто, а у београдском региону 20,77 одсто“,  навео је директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић на трећој конференцији за медије РИК-а у 13.00 часова. 

Ковачевић је додао да је поређења ради, на претходним парламентарним и председничким изборима који су одржани 3. априла 2022. године, излазност до 12.00 часова износила 20,52 одсто док је коначна излазност била 58,6 одсто. 

Председник Републичке изборне комисије (РИК) Владимир Димитријевић потврдио је наводе Удружења Црта да се у Оџацима догодио инцидент у коме је уништен један њихов аутомобил. 

„Утврђено је да се тај инцидент заиста догодио и овом приликом РИК најоштрије осуђује инцидент. Наглашавам да ће одговорни за оштећивање аутомобила посматрача бити приведени. Они су идентификовани и биће адекватно санкционисани у складу са надлежностима других државних органа“, навео је Димитријевић. 

Он је додао да се још један инцидент догодио Блацу, а да је према наводима медија у њему учествовала једна особа која је наводно делила новац око бирачког места гласачима. 

„Полиција је дошла на лице места и ово лице одвела у полицијску станицу да да изјаву“, рекао је Димитријевић. 

Димитријевић је додао да се у медијима појавила тврдња да је бирачко место 27 у насељу Нови градски центар у Бору пресељено током ноћи. 

„Увидом у нашу документацију, утврђено је да бирачко место јесте пресељено, али је пресељено на основу решења које је донето још 8. новембра ове године, дакле у законом прописаном року“, навео је Димитријевић. 

Предсједник РИК је рекао да гласање на свим осталим бирачким мЈестима за сада протиче без и једног физичког сукоба и без икаквих инцидената. 

„Свакако ће медији и јавност бити обавештени о било каквом инциденту, чим РИК буде имала сазнање о томе“, нагласио је Димитријевић. 

12:53 - Представници Српске листе гласали у Рашки

Предсjедник Српске листе и директор КБЦ у Косовској Митровици Златан Елек гласао је у Рашки.

Пре њега то су учинили и доскорашњи председник Српске листе Горан Ракић и потпредседник Српске листе Игор Симић, преноси ТВ Мост.

Гласање је на истом бирачком месту обавио и предсједник Привременог органа општине Косовска Митровица Иван Запорожац.

12:46 - Више од 30 аутобуса стигло у Рашку са КиМ

Слободан Ристовић, предсједник Општинске изворне комисије у Рашки рекао је да су сва бирачка мјеста отворена на вријеме.

„Немамо пријаве са терена да постоје проблеми“, рекао је он.

Више од 30 аутобуса је стигло у Рашку са КиМ, а очекује се још 20 током дана. 

Дуже од сат времена се чека на административним прелазима.

12:22 - ГИК: До 10 сати у Београду гласало 9,88 одсто, гласање тече без неправилности

У Београду је до 10 часова гласало 9,88 одсто грађана уписаних у јединствени бирачки списак, изјавио је на другој конференцији за медије у 12 часова предсједник Градске изборне комисије Зоран Лукић и додао да гласање тече без неправилности.

„По пресјеку од 10 часова излазност у граду Београду је 9,88 одсто бирача уписаних у јединствени бирачки списак. Гласање је почело онако како треба, тако се и наставља, без неких проблема, без неких инцидената и без неких неправилности које могу да доведу у питање тајност гласања и манифестовање воље грађана“, рекао је Лукић.

Он је додао да су се као потпуне неистине показали наводи у појединим медијима да је на неким бирачким местима гласање почело без да су бирачке кутије биле запечаћене, без контролних листова и да је те тврдње лично провјерио са предсједницима, и заменицима предсједника бирачких одбора.

„Ову информацију нису дали у медије учесници у изборима, односно проглашене изборне листе, него једна од невладиних организација, чије име заиста не бих сад помињао, јер не бих желио да их рекламирам“, рекао је Лукић.

12.01 - ЦеСИД: Од 9 до 11 часова уочено више од 70 различитих неправилности

ЦеСИД је саопштио да је на основу информација добијених од посматрача, у периоду од 9.00 до 11.00  часова уочено више од 70 различитих неправилности на данашњим изборима у Србији. 

Међу пријављеним неправилностима наводе учестало фотографисање листића од стране бирача, убацивање листића у погрешне кутије на више бирачких места, као и процедуралне грешке од стране чланова бирачког одбора и присуство пропагандног материјала на бирачком мјесту. 

Навели су и да на бирачком мјесту 46 у Чачку гласач са инвалидитетом није могао да приступи бирачком мјесту, па су му чланови бирачког одбора изнели напоље листић да гласа, умјесто да је лице тражило гласање ван бирачког мјеста. 

Међу пријављеним неправилностима је и то да чланови бирачког одбора не носе акредитације на бирачком мјесту Барајево 11, док су на бирачком месту Прокупље 2, два бирачка места у истој просторији и нису физички одвојени, а гласачки листићи су убацивани у кутију за погрешно бирачко мјесто. 

Додаје се и да је примјећемо да је на бирачким мјестима 15 Кикинда и 83 Палилула, било организовано довођење бирача на бирачко мјесто истим аутомобилом, а уочено је и породично гласање на неколико бирачких мјеста. 

Посматрачи ЦеСИД су примјетили и да је на бирачком мјесту Стари град 53, на гласање ван бирачког мјеста отишла само два члана и из исте листе. 

Међу пријабвљеним неправилностима је наведено и да је на бирачком мјесту Суботица 82, примјећено вођење паралелне евиденције. 

11.44 - ИПСОС и ЦеСИД: До 11 часова гласало 15,1 одсто уписаних бирача 

Према пројекцији излазности коју су објавили ИПСОС Србија и ЦеСИД до 11 часова гласало је 15,1 одсто уписаних бирача за данашње изборе у Србији. 

Поређења ради, у исто вријеме на изборима одржаним 2022. године излазност је износила 14,1 одсто. 

11.30 - Мирослав Алексић гласао у Почековини

Носилац листе „Србија против насиља“ Мирослав Алексић гласао је на бирачком месту број 17 у Дому културе у Почековини.

11.25 - РИК: Излазност до 10 часова 9,94 одсто

Директор Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић саопштио је на другој конференцији за новинаре да излазност до 10 часова износи 9,94 одсто уписаних бирача.

На прошлогодишњим изборима излазност до 10 часова износила је 9,59 одсто.

Предсједник РИК-а се огласио након што су се појавиле информације о томе да се на појединим бирачким мјестима у Београду врши притисак на бираче огласио се председник РИК-а.

„Апсурдни су наводи да се на бирачким местима на Новом Београду и Старом граду врши притисак на бираче, а посебно неосноване и срамне тврдње да је примећен тежак облик изборних неправилности.

Још једном подсјећамо да гласање на свим бирачким местима спроводе бирачки одбори, које, поред сталног састава, чине и представници свих подносилаца изборних листа, којих на бирачким местима има укупно 148.987.

Након контроле коју је Републичка изборна комисија спровела, утврђено је да на бирачком месту 46, општина Стари град, постоји контролни листић, попуњен у складу са прописима“, наводи се у саопштењу РИК-а.

 

11.19 - Александар Вулин обавио своју грађанску дужност 

Оснивач Покрета социјалиста и доскорашњи директор БИА Александар Вулин обавио је своју грађанску дужност. 

Александар Вулин гласао је јутрос у 9 сати на бирачком мјесту 43 у Основној школи „Бранко Ћопић“ на Видиковцу.

11.16 - ГИК: Потпуно нетачни наводи о неправилностима на бирачким местима у Београду

Градска изборна комисија (ГИК) саопштила је данас да су потпуно нетачни наводи појединих медија о неправилностима на бирачким местима у Београду.

Како наводи ГИК, у тим медијима се тврди да је „започето гласање, а да нису биле запечаћене гласачке кутије, као и да пре тога није убачен контролни лист“.

„Све бирачке кутије су пре почетка гласања запечаћене и у исте је стављен правилно попуњен контролни лист“, наводи ГИК.

11.09 - Мариника Тепић гласала у Новом Саду

Носилац листе под редним бр. 7 „Србија не сме да стане“ Мариника Тепић гласала је у МЗ „Соња Маринковић” у Новом Саду.

11.08 - Чедомир Јовановић гласао на Новом Београду

Носилац листе „Мора другачије“ Чедомир Јовановић гласао је око 8.30 сати на бирачком месту ЦМЗ „Ушће“ у општини Нови Београд.

Јовановић је на бирачко мјесто број 5 дошао у пратњи супруге и сина.

11.06 - До девет сати у Србији гласало 5,2 одсто грађана са правом гласа

Према пројекцији излазности ЦеСИД и ИПСОС Србија - до 09.00 часова у Србији је на ванредним парламентарним, покрајинским и локалним изборима гласало 5,2 одсто грађана и она је на нивоу излазности избора одржаних 2022, 2020. и 2016. године.

На сајту ЦеСИД-а објављен је графикон са пресјеком гласања на којем је одзив бирача упоређен са претходним изборима.

Објављено је и да је до 9.00 часова у Београду гласао 5,1 одсто грађана.

Излазност грађана на ванредним парламентарним, покрајинским и локалним изборима, укључујући и град Београд, до затварања бирачких места објављиваће се у више термина током дана.

11.00 - Борис Тадић гласао у Старом граду

Носилац листе „Добро јутро Србијо“ Борис Тадић гласао је јутрос у Старом граду.

Тадић је гласао на бирачком мјесту у Здравственој станици у Улици Косте Стојановића.

10.47- Милица Ђурђевић Стаменковски гласала на Вождовцу

Прва на листи Националног окупљања, коју чине Српска странка Заветници и Српски покрет Двери, Милица Ђурђевић Стаменковски гласала је у 10 часова на Вождовцу.

10.39 - Вучевић гласао у Новом Саду

Предсједник Српске напредне странке Милош Вучевић гласао је, у Новом Саду, на бирачком мјесту број 188, у МЗ ”Народни хероји“.

10.30 - МУП: Напад на волонтерку ДС-а ни на који начин није политички мотивисан

Синоћњи напад на волонтерку Демократске странке (ДС) ни на који начин није политички мотивисан нити има везе са изборима, саопштио је МУП.

Београдској полицији синоћ је пријављено да је у Улици Косте Нађ на Звездари непознати мушкарац ударио седамдесетједногодишњу жену, која је на данашњим изборима требало да буде контролор испред Демократске странке, и украо јој торбу, наведено је у саопштењу МУП-а.

Полиција је одмах по пријави догађаја изашла на лице мјеста, предузела све мјере и радње из своје надлежности и, у сарадњи са надлежним тужилаштвом, интензивно ради на проналаску починиоца.

10.09 - Цесид: Уочено више од 50 различитих неправилности

Цесид је објавио да је, на основу информација добијених од посматрача, уочено више од 50 различитих неправилности.

Забиљежено је да чланови бирачких одбора на већем броју бирачких мјеста не поштују процедуру, затим да бирачима није прскан спреј на неколико бирачких места у Чачку и Трстенику, као и да се бирачима пре гласања не провејрава идентитет.

Забиљежене су и неправилности са контролним листићем, убацивање листића у погрешне кутије на више бирачких мјеста, а на неколико биралишта су уочене и грешке у потписивању у изводе из бирачког списка.

На по два бирачка мјеста из узорка уочен је покушај утицања на бираче, нарушавање тајности гласања - фотографисањем или снимањем у Гроцкој, Новом Београду, Земуну и Нови Сад као и лакши инциденти због којих је гласање на кратко прекинуто.

Посматрачи Цесида су на неколико мјеста имали проблем са уласком на бирачка мјеста због несналажења чланова бирачког одбора са списком посматрача, а на више бирачких мјеста су уочене ситуације породичног гласања.

9.47 - Премијерка Брнабић гласала на Савском венцу

Предсједница владе Ана Брнабић гласала је у 9.20 на општини Савски венац.

Брнабићева је на гласање дошла са породицом.

Она је кандидат на листи „Александар Вучић - Србија не сме да стане“.

9.30 - До девет часова гласало 4,8 одсто бирача

Према првом пресјеку ИПСОС Србија и ЦеСИД - до 09.00 часова у Србији је гласало 4,8 одсто грађана, а у Београду 5,1 одсто.

Излазност грађана на ванредним парламентарним, покрајинским и локалним изборима, укључујући и град Београд, до затварања бирачким места објављиваће се у више термина током дана.

 

9.06 - Предсједник Вучић гласао на Новом Београду

Предсједник Србије Александар Вучић гласао је јутрос нешто прије девет часова на Новом Београду.

Вучић је гласао на бирачком мјесту број 140, у згради дјечјег вртића „Тесла-наука за живот“.

Он је на бирачко мјесто дошао сам, a на истом мјесту je гласао и на претходним изборима.

9:00 - И покрајински избори почели без пријављених неправилности

Предсједник Покрајинске изборне комисије (ПИК) Рајко Маринковић изјавио је да су јутрос у седам часова отворена сва бирачка мјеста у Војводини и да за сада, према сазнањима Комисије, нема неправилности.

На изборима за 120 посланика Скупштине Војводине учествује 13 изборних листа, а 1.669.734 грађана с правом гласа може да гласа на 1.776 бирачких мјеста.

Маринковић је најавио да ће ПИК у 10:30 објавити прве податке о излазности, са пресјеком у 10 часова.

Комисија ће имати конференције за новинаре и у 14:30, 18:30 и још једну после затварања бирачких мjеста, најавио је Маринковић.

8.42 - У Београду избори почели на вријеме, највише гласача на Новом Београду

Предсједник Градске изборне комисије Београда Зоран Лукић рекао је да су избори почели на вријеме на свих 1.180 бирачких мјеста. Увјерен је да ће бирачки одбори радити у заједничком интересу како би избори протекли у најбољем могућем реду.

Највећи број гласача је на Новом Беоргаду – више од 200.000 грађана, а најмање у Сопоту – 17.000.

На београдским изборима такмичи се 14 изборних листа. Прва редовна кофнеренција ГИК-а је у 9 часова, па у 12 и у 15 часова.

8.40 - Вучић стигао на гласачко мjесто, чека у реду

Предсједник Србије Александар Вучић стигао је јутрос око 8:00 на бирачко мјесто ДВ „Тесла-наука за живот“ у насељу Белвил на Новом Београду.

Вучић на гласање чека у реду са осталим грађанима.

8.26 - Шапић гласао у ОШ „Борислав Пекић“ на Бежанијској коси

Потпредсједник Главног одбора СНС и кандидат за градоначелника Београда Александар Шапић гласао је јутрос у 8.25 сати на Новом Београду.

Шапић је гласао у ОШ „Борислав Пекић“ на Бежанијској коси, на бирачком мјесту број 119.

8.15 - РИК: Избори почели на вријеме, досад нису пријављене неправилности

Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић саопштио је на првој конференцији за новинаре да су сва бирачка мјеста у Србији отворена на вријеме, у седам часова ујутру.

На три бирачка мјеста било је измјена – у Житорађи за бирачко мјесто 27 промјењено је сједиште бирачког мјеста јер није било струје, као и у Сомбору на бирачким мјестима 31 и 33, која су пребачена у другу просторију, с обзиром на то да је пукла цијев.

Одговарајући на питања новинара, Димитријевић је рекао да друге неправилности нису пријављене.

У случају да дође до прекида гласања на неком бирачком месту у трајању дужем од сат времена време до којег се може гласати биће продужено, рекао је Димтиријевић.

8.00 - Дарија Кисић и Сииниша Мали гласали на Звездари

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић гласала је јутрос на Звездари на парламентарним изборима и изборима за Скупштину града Београда,  а у истој општини  је гласао и Сииниша Мали, министар финансија и потпредсједник Српске напредне странке.

7.40 - Срби са КиМ аутобусима и приватним аутомобилима кренули на гласање

Више десетина хиљада српских бирача са Косова и Метохије искористиће право да гласа на данашњим изборима, али не у својим срединама већ у централној Србији.

Тако су јутрос организовано аутобусима и приватним аутомобилима кренули пут Рашке, Куршумлије, Врања, Тутина, где су отворена бирачка мјеста за Србе који живе не Косову и Метохији.

На административном пункту Мердаре већ су формиране колоне аутомобила и пролазак се одвија јако споро.

Одлуком централних власти у Приштини Србима је онемогућено право да у својима срединама гласају на изборима које организује Република Србија, а што им је до прије годину и по дана било дозвољено, тако што су службеници Мисије ОЕБС-а сакупљали гласове и пребацивали их у централну Србију.

7.28 - Ђилас искористио своје гласачко право на Врачару

Предсједник Странке слободе и правде Драган Ђилас гласао је данас у 7 часова и 20 минута на општини Врачар.

Он је гласао на изборном месту у ОШ „Јован Миодраговић“.

Ђилас је кандидат листе Србија против насиља - Мирослав Мики Алексић - Мариника Тепић за посланика у Скупштини Србије.

7.15 - Дачић гласао на Савском венцу у Мјесној заједници Дедиње

Предсједник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић и носилац листе "Ивица Дачић - премијер Србије" гласао је јутрос око седам часова на бирачком мјесту у Месној заједници "Дедиње", на београдској општини Савски венац.

Дачић је на бирачко мјесто дошао у пратњи супруге и сина.

07:00- Отворена су биралишта, грађани могу да гласају до 20 часова

Бирачка мјеста су отворена у седам часова, а грађани могу искористити своје бирачко право до 20 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана