Отворен Међународни сајам наоружања "Партнер 2023"

Срна
Foto: Срна

БЕОГРАД- У Београду је данас отворен Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2023", највећи је и најзначајнији у региону, на којем ће се представити 154 домаћа и инострана произвођача, међу којима и из Републике Српске.

Сајам је отворио министар одбране Србије Милош Вучевић, а догађају присуствује и министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић.

На Београдском сајму, који ће трати до четвртка, 28. септембра, представљају се Ваздухопловни завод "Орао" из Бијељине и компанија "Технички ремонт Братунац" /ТРБ/, чије је штандове посјетио министар Митровић.

Ваздухопловни завод "Орао" из Бијељине представља пресјек мотора "вајпер", који производи и ремонтује, а ТРБ први пут ван граница Српске своје ново лако тактичко возило "вихор" и нову генерацију пиштоља "РС 9 вампир".

ТРБ путем ексоната, видео-материјала и каталога презентује и остале производи из асортимана ове компаније, а на штанду од 250 метара квадратних изложена су два "вихора" и један "деспот", која су развили домаћи инжењери и радници ове компаније, уз кориштење најновијих материјала и свјетски признатих достигнућа из различитих области војне и других индустрија.

Лако тактичко возило "вихор" представљено је јавности Републике Српске 4. априла 2022. године на Дан полиције и обиљежавање 30 година постојања и рада Министарства унутрашњих послова Републике Српске, уз чију је свесрдну помоћ и сарадњу "вихор" и настао.

Ријеч је о возилу тежине до осам тона, носивости двије тоне.

Србија на сајму представља средства за борбу против дронова, као и беспосадне ваздухопловне и земаљске платформе, те 26 новитета капиталних борбених система из домаћег развоја, као и неколико новитета насталих у оквиру сарадње са иноопартнерима.

Ту је и више нових противавионских/противдронских система и беспосадних ваздухопловних и земаљских платформи, а планирано је и прво јавно приказивање најновијег домаћег артиљеријског система нове генерације, који је нови адут српске одбрамбене индустрије.

Приказани су и системи чији је развој започет на основу искустава из рата у Украјини, који су се показали кључним као што је далекометна артиљерија високе прецизности и мобилности, нови командни информациони системи, беспилотне летјелице свих типова и системи за борбу против њих, као и генерално оружје противваздушне одбране.

Посјетиоци могу да виде унапријеђене верзије оклопних борбених возила "лазар", "милош", МРАП и БОВ, као модернизовани гусјеничар БВП "М-80", док је борбено возило "лазански", које је добило назив по преминулом војном аналитичару новинару Мирославу Лазанском, у процесу даљег усавршавања.

Представљају се и противоклопни, телекомуникациони и системи управљања ватром, возила, као и различите врсте вођених и невођених ракета и широк дијапазон савременог наоружања и војне опреме из домаће производње, развијеног ранијих година.

Осим компанија које припадају групацији Одбрамбена индустрија Србије, које су уз јавно предузеће "Југоимпорт-СДПР" основа српских потенцијала у области наоружања и војне опреме, на сајму ће се појавити бројни произвођачи наоружања и војне опреме из Србије.

Покровитељ овогодишње манифестације је Министарство одбране Србије, а суорганизатори су "Југоимпорт-СДПР" и Београдски сајам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана