Доктор и апотекари нелегално продавали хормоне раста?!

СРНА
Доктор и апотекари нелегално продавали хормоне раста?!

БЕОГРАД - Тужилаштво за организовани криминал у Београду, подигло је данас оптужницу против четири особе, међу којима је и један љекар, јер су препродајом хормона раста оштетили Републички фонд здравственог осигурања за више од 660.000 евра.

Оптужница је подигнута против Звонимира Сташевића, Миланке Јаковљевић, Саве Зорановића и Станка Зорановића који се терете за кривична дјела злоупотреба службеног положаја и злоупотреба положаја одговорног лица, саопштено је из Тужилаштва за организовани криминал.

Сташевићу се на терет ставља да је од 20. октобра 2020. године до 13. априла 2021. године као директор Дома здравља Доња Гуштерица” на Косову и Метохији прописивао електронске рецепте за хормоне раста “нордитропин” и “гентотропин” пацијентима којима та терапија није била потребна.

То је, како се наводи, чинио тако да их није ни прегледао нити су знали да су им лијекови прописани.

Зорановићи и Јаковљевићева су оптужени да су у двије апотеке у Сремској Митровици, у којима су радили, подизали веће количине ових лијекова, које су су потом, преко окривљеног Саве Зорановића, продавали на црном тржишту.

На овај противправно су присвојили прописане лијекове чиме је Републички фонд оштећен за износ од 77.931.760.26 динара (666.380 евра).

У претходном току поступка шесторо окривљених осуђено је након закључења споразума о признању кривичног дјела, од којих су два љекара из Дома здравља Доња Гуштерица и четири фармацеута из централне Србије.

Тужилаштво за организовани криминал је након истраге обуставио кривични поступак у односу на једног љекара Дома здравља из Доње Гуштерице.

Оптужница је предата на потврђивање Посебном одјељењу за организовани криминал Вишег суда у Београду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана