Османи оптужила Вучића да покушава да дестабилизује регион

Танјуг
Османи оптужила Вучића да покушава да дестабилизује регион

ПРИШТИНА - Предсjедница привремених приштинских институција Вјоса Османи, у интервјуу за хрватски Вечерњи лист, оптужила је српског предсjедика Александра Вучића да покушава да дестабилизује регион и поручила да ће Приштина, уз помоћ НАТО, спријечити такав сценарио.

Османи је, у интервјуу који је објављен данас, у више наврата коментарисала политику Вучића, након упорних питања хрватског новинара, а говорила је и о стању на КиМ и преговорима са Београдом и поручила да се противи оснивању Заједнице српских општина на северу КиМ.

Истовремено је одбацила било какву идеју подјеле КиМ истичући да би то “отворило Пандорину кутију”.

Говорећи о дијалогу, она је рекла да “сваки преговарачки процес има двије стране” и када би се питало само самопроглашено Косово, “договор би се одавно постигао”.

Према њеним ријечима, до сада је недостајала "конструктивност српске стране" и то је по њеном мишљењу разлог што се процес, који је започео 2011. "одуговлачи већ годинама".

Она је нагласила да у Приштини постоји консензус гдје су “црвене линије” које у преговорима “не би прешли ни по коју цијену”, а то је како је набројала “да неће бити преговора што се тиче независности и суверенитета” такозваног Косова, и “о косовском територијалном интегритету као суверене државе” и неће бити преговора о уставном систему који је постављен 2008”.

Она је изнијела тврдњу и да је једини начин за постизање дуготрајнијег мира “међусобно признање”.

На констатацију новинара “да се чини да је међународна заједница преблага према Александру Вучићу и његовој политици” и питање “зашто су САД и ЕУ благи према Вучићевој политици”, она је рекла да је “тешко разумјети зашто је толико миротворности када је у питању предсједник Србије Александар Вучић, узимајући у обзир да се ради о лидеру који је служио као Милошевићев министар пропаганде у ратовима бивше Југославије и који није нимало промијенио ставове и циљеве према сусједним земљама”.

Упоређујући даље Вучића са Милошевићем, за кога је навела “да су га многи деведесетих сматрали миротворцем”, она је рекла “да што више Вучића сматрају миротворцем и што више Србија не добија јасне инструкције дјеловања и санкције међународне заједнице, биће све више подстакнута да чине насиље над својим сусједима”.

На питање шта су о по њеном мишљењу “Вучићеви крајњи циљеви”, Османи је навела да је увјерена да су “Вучићеви циљеви територијални” и да “њему није стало до српских грађана, ни до Срба који живе на Косову”.

Османи је рекла да предсједник Србије Александар Вучић има јасне територијалне претензије према такозваном Косову и другима на Западном Балкану.

Она је изнијела тврдњу да председник Србије има за циљ да дестабилизује регион како би остварио своје циљеве и да тиме помаже руском предсједнику Владимиру Путину, али да ће Приштина својим снагама и уз помоćћ НАТО спријечити ове сценарије.

Говорећи о оснивању ЗСО рекла је да то “комплексно питање” и да устав такозваног Косова “не допушта стварање посредничке владе која је 2015. била иницирана документом о заједници српских опшина” и да  “због тога документ из 2015. није прошао тест Уставног суда Косова”.

Она је рекла и да желе да спријече “други степен власти између локалних и националних управа” и да ЗСО добије моћ која води према моделу Републике Српске у БиХ.

Османи је још навела и да је Србија потписала готово 40 споразума у Бриселу, али да према њеним тврдњама “већину њих није имплементирала”, и да је то показатељ како је рекла ”да у Србији не држе до своје ријечи” и да се на Београд мора “извршити притисак” да би се натјерао да имплементира оно што је потписано.

Оцјењујући односе Приштине са државама региона она је рекла да "изванредно сарађује и с Црном Гором, Сјеверном Македонијом и Албанијом, као и с Хрватском и Словенијом које су у Европској унији и који су “велика подршка”.

-БиХ није формално признала Косово, али имамо изванредне односе с људима из БиХ - рекла је Османи.

Она је посебно истакла ”никада боље односе с Хрватском” и нагласила да “Хрватска добро разумије кроз шта пролазимо и кроз што смо прошли”.

Навела је и да јако почашћена тиме што је примила у посјету све предсједнике сусједних земаља, осим председника Србије и да ће те посјете узвратити.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана