Орлић: Био би апсурд да тзв. Косово, послије свега, буде примљено у Савјет Европе

Tanjug
Foto: Tanjug

Предсједник Народне скупштине Србије Владимир Орлић састао се данас са извјестиоцем Мониторинг комитета Парламентарне скупштине Савјета Европе Акселом Шефером, изразивши опредељење за даљи наставак сарадње.

Говорећи о КиМ, Орлић је истакао да је ситуација изузетно тешка и да је таква искључиво кривицом Аљбина Куртија, саопштила је Скупштина Србије.

- Представљало би апсурд да, након свега што ради, тзв. "Косово" буде још и награђено чланством у Савјет Европе. То не каже само Србија, исто кажу и многи други у Европи - рекао је Орлић, додајући да је став Србије јасан и да га је више пута поновио предсједник Републике Александар Вучића а то је да је дијалог једини исправан начин да се дође до било каквог одрживог рјешења и да, за разлику од Куртија, ми желимо мир.

Када је ријеч о дијалогу између Београда и Приштине, Орлић је обавијестио Шефера о свакодневном терору, насиљу и угрожавању безбједности српског народа на КиМ, неприхватљивом односу Приштине према претходно потписаним споразумима, флагрантним покушајима да се изазове ескалација и уништи сваки дијалог.

Орлић је током састанка указао на свеукупни напредак који је наша земља остварила у бројним областима, а посебно демократских стандарда, владавине права, људских и мањинских права у Србији.

Извјестио је саговорника о успјешно комплетираној реформи правосуђа, започетој промјеном Устава прошле године, припреми читавог сета закона у директној сарадњи са Венецијанском комисијом, као и њиховом усвајању.

Како је нагласио, овај процес текао је транспарентно и инклузивно, обезбједивши независност и самосталност судија и тужилаца на највишем нивоу од увођења вишестраначја у Србији.

- Релевантне оцјене ЕУ у поглављима 23 и 24, која се управо баве питањима фундаменталних права и борбе против корупције, кажу да је Србија постигла напредак - рекао је Орлић. 
Нагласио је да исто важи и по питању безбједности новинара, рада парламента, као и испуњавању препорука ОДИХР и других предлога политичких странака кроз међупартијски дијалог.

- Све ово јесу области у којима смо постигли напредак, омогућили више слободе и демократије него икада прије - рекао је Орлић.

Извјестилац Шефер, заједно са представницима Секретаријата ПССЕ, борави у мониторинг мисији и састаће се са делегацијом Скупштине Србије у ПССЕ, посланичким групама и члановима Одбора за уставна питања и законодавство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана