Органи касапљених Срба пребачени у Дамаск

Срна
Органи касапљених Срба пребачени у Дамаск

Приштина - Већина органа киднапованих Срба са Космета испоручена је на Блиски исток у Дамаск, главни град Сирије, наведено је у извјештају са ознаком “строго повјерљиво” шефа Мисије за истраге злочина из Скопља и Приштине Емона Смита.

Срна је у посједу повјерљиве преписке Смита са шефом Мисије за истраге Патриком Лопезом Тересом у којој Смит, на Тересов захтјев, доставља извјештај о исходу разговора са шефом УНМИК-овог Одјељења за правду Полом Кофијем у вези са злочинима на КиМ, са посебним освртом на “жуту кућу” на сјеверу Космета. Смит је навео да се свједок “Б” из Призрена придружио ОВК у септембру 1998. и да му је испричао о првој испоруци 2. јула 1999.

Свједок “Б” је детаљно описао како се са групом припадника тзв. ОВК одвезао до Талиноваца, гдје је у подруму куће ОВК држала петоро заробљених Срба. Припадник ОВК из Урошевца, назван “трећи тип”, Србе је псовао и пријетио да ће сада морати да “плате за све што су урадили Албанцима”. Сљедећег јутра патрола ОВК привела је још једног Србина. “Трећи тип” им је дао неко паковање и преузео заробљеног Србина. Свједок “Б” је рекао да им је донио доручак и да је био изненађен да је храна за заробљеника била тако обилна.

- Са “трећим типом” дошао је још један Албанац, доктор. Он је наредио Србима да скину кошуље и питао их да ли су ударани. Потом су послати у Призрен - наводи се у извјештају.

Смит преноси да је свједок “Б” помислио је да ће бити размијењени за заробљене Албанце. Прошли су границу без проблема поздрављајући њемачке војнике кратким трубљењем. “Четврти тип” и “трећи тип” напустили су возило у Бићају.

- Тамо су укрцали два човјека, од којих је један Арапин из Египта. Одвезли су се до Бурела у централној Албанији, гдје су “испоручили” Србе - каже Смит.

Друга “испорука”, како је написао Смит, обављена је 14. јула када су се “Б” и његов “колега” одвезли до Грековаца, а одатле у село Дубрава, па поново у Грековце и потом “у близини два манастира гдје су покупили троје Срба на обали Душнице”. Касније, на путу за Призрен, “покупили су још два српска заробљеника од јединице ОВК”.

- Та двојица су били ужасно претучени. Одвели су их у кућу Албанца у Призрен, а из малог камиона извели су још шест Срба - стоји у извјештају.

Срби су били затворени у кућу, а са њима је била “циганска дјевојчица и старија жена”. Сљедеће јутро су покупили троје Срба. Потом су се сви одвезли до Кукеша, гдје су се срели са Турчином-Албанцем, Махмутом.

- Махмут нам је приговорио што каснимо и упозорио да би било боље да се држимо договора јер авион не може да чека - преноси Смит ријечи свједока, додајући да се конвој одвезао даље до Фуше-Крује.

Свједок “Б” је 18. јула обавио још једну “испоруку” три српска заробљеника из Суве Реке. Наредбодавци су свједоку “Б” дали условни одмор до 19. августа, али је у том периоду његов замјеник са “трећим типом” обавио неколико “испорука” са друге двије групе ОВК, да би га тог дана позвали да им се јави хитно.

- Тог 19. августа су се одвезли до села Пиране, гдје су преузели 10 до 12 заробљених Срба и укрцали их у камион. Потом су између Пиране и Ландовице покупили још шест-седам Срба - наводи се у извјештају.

Свједок је навео да им је “трећи тип” објаснио да је овако лакше да их све покупе у групи и пребаце одједном у Албанију јер њихов “посао” постаје све осјетљивији и да је боље да се не “коцкају” са КФОР-ом и осталим фракцијама ОВК. Стигли су у Кукеш исти дан и преспавали на сеоском газдинству, гдје је већ било пет српских заробљеника. Сљедеће јутро “трећи тип” и колега свједока “Б” продужили су до Бурела са четворо српских заробљеника у комбију, док су остали у области Кукеша.

Отишли су у други крај Бурела, у кућу која је изнутра изгледала као мала медицинска клиника, са приземљем које је личило на ресторан. Смит је нагласио да је “трећи тип” рекао да се већина људских органа испоручује на Блиски исток, у Дамаск. Возач свједока “Б” му је казао да је он у оквиру других група ОВК пребацио око 60 српских заробљеника у Албанију, али да је само половина њих “коришћена” за трговину органима. Додао је да су неки били подвргнути медицинским прегледима и тестирањима у Кукешу и Бићају, као и да су Махмут и његови пријатељи, “трећи тип”, високи званичници ОВК и албански гангстери зарадили читаво богатство, док су њима давали “мрвице хљеба”.

“Бизнис” цвјетао послије рата

“Трећи тип” је упозорио свједоке да о свему ћуте и да ће бити добро награђени. Објаснио је да су рат и хаотични вакуум по завршетку рата били изванредна ситуација за “бизнис”, да већ имају исувише “поруџбина” и да им је Махмут био од велике помоћи у убјеђивању “клијената” да они нису преваранти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана