Одржана комеморација поводом смрти Борисава Јовића

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Поводом смрти Борисава Јовића, некадашњег предсједника Предсједништва СФРЈ и предсједника СПС данас је одржана комеморација, којој су присуствовали чланови породице, као и његови бивши сарадници.

У свечаној сали Скупштине града Београда данас су Борисаву Јовићу пошту одали чланови СПС-а Ивица Дачић, Бранко Ружић, Славица Ђукић Дејановић, Жарко Обрадовић, Никола Никодијевић, Александар Антић, Новица Тончев, Никола Шаиновић, као и члан СНС-а Игор Мировић који је породици Јовић, као и поштоваоцима Боре Јовића, изразио саучешће у своје и у име предсједника Александра Вучића.

Присутнима на комеморацији се обратио Ивица Дачић који је позвао све да присуствују и сахрани Борисава Јовића која ће бити одржана у суботу у 12:30 часова на Новом гробљу, у Алеји заслужних грађана, уз државне и војне почасти.

Дачић је за Борисава Јовића казао да је прије свега био храбар човек који је изабрао тежи пут да у времену које му је дато не стоји са стране, већ учествује у њему и да га обликује према својим увјерењима.

Читавог свог вијека, како је рекао Дачић, Јовић је био вођен идејама да Србија заслужује и да има снаге да буде поштована, да њени људи живе задовољни.

"Ни Јовић није могао да бира време да покаже оно што зна, а време које је њему запало било је време великих промена за Србију, за заједничку Југославију, на крају крајева, за цео свет. Нико пре тога није ишао тим путем, ни од кога се није могао узети рецепт, свако је био остављен себи, свом знању, патриотизму и визији", казао је Дачић.

Додао је да је Јовић и у најтежим тренуцима био у првом реду, гдје је место најхрабријима.

Борисав Јовић био је један од оних људи који имају снаге да се кроз живот посвете и поистовијете са циљевима свог народа и то не само када је то била његова државничка дужност, већ до посљедњег дана.

У том смислу, казао је Дачић, Јовићеве књиге увијек су биле најпрецизнија анализа времена у којима живимо и збирка савјета шта треба очекивати у будућности и како се према томе поставити.

Дачић је нагласио да СПС не би био тако јака и велика странка да није било Борисава Јовића.

"Ми му дугујемо поштовање за све што је урадио за нашу партију и увек ћемо са поносом да говоримо да је Јовић био један од главних архитеката наше куће која се зове Социјалистичка партија Србије", казао је Дачић.

Лидер социјалиста додаје да захвалност Јовићу дугује и Србија и српски народ у цјелини.

Износећи своје личне импресије о човјеку којег је упознао на почетку своје политичке каријере, Дачић је казао да је Бора Јовић имао могућност да се понаша другачије и да сам осуђује Србију и српски народ, могао је да изабере лакши пут за себе и за своју породицу.

"Изабрао је тежи пут - да се бори за Србију, за српски народ и ми се данас овом комеморацијом опраштамо од једног од последњих живих сведока тог тешког времена“ , казао је Дачић.

Додао је да одласком Јовића није их напустио и осјећај за који се, како каже, Бора борио читавог свог живота, нарочито у вријеме када је обављао државне функције.

"То је потреба да се покаже да српски народ није крив за распад СФРЈ, да Србија није крива за ратове, да је српски народ био нападнут, а да су највећи кривци насилно отцепљене бивше републике. Ми смо се залагали за договор, којег није било. Имали су подршку западних земаља, СФРЈ је разбијена споља и изнутра уз подршку сепаратистичких покрета", нагласио је Дачић.

Истиче да је и Јовићу највећа сатисфакција била то што се Србија ових година изборила да се покаже да је имала часну улогу желећи да брани свој народ од погрома у Хрватској, БиХ, а нарочито током НАТО бомбардовања.

Игор Мировић је казао да је одлазак Јовића подсјетио цјелокупну јавност на тешко вријеме и на распад Југославије.

Према његовим ријечима, Јовић је био велики борац, дослиједан, частан, борац за српска национална права, упоран, непоколебљив, човјек принципа када су у питању преломни тренуци наше историје.

"Сведок је једног времена и хроничар и истраживач узрока који су Југославију и Србију увели у процесе којима су дириговали други, најчешће споља", казао је Мировић.

Додао је да се томе Борисав Јовић снажно супротстављао, да је био свјестан праве намере, као и тога да и Срби имају права на борбу за своје циљеве.

"Био је храбар, говорио је оно што мисли и мислио је да смо као народ способни да препознамо своје грешке и заблуде и да нам тај процес много недостаје као пут оздрављена", казао је Мировић и додао да је у души Јовића тињао пламен Шумадије - непокорног човјека, навикнутог да слободно говори, независног од било чега осим своје земље и њене судбине.

Како је навео, Борисав Јовић остаће нацији у памћењу као родољуб, бранилац српских интереса, као човјек, пријатељ и јавни радник од којег се могло научити.

Борисав Јовић рођен је 29. октобра 1928. године у Никшићу, код Баточине, а дипломирао је и докторирао на Економском факултету у Београду.

Већину професионалног вијека посветио је државничком послу, а био је југословенски амбасадор, потпредсједник и предсједник Скупштине, члан Предсједништва СФРЈ и предсједник СПС-а.

Након политичке каријере посветио се књижевном раду и иза себе оставио неколико књига.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана