Одбијен хрватски захтјев за конфискацију имовине Југобанке

Агенције
Одбијен хрватски захтјев за конфискацију имовине Југобанке

Београд - Привредни суд у Београду одбио је да призна одлуку Трговинског суда у Загребу, којом је од Југобанке из Београда тражено да исплати трошкове судског поступка од 108.000 евра.

То је први пут да суд у Србији у првостепеној одлуци одбије да примијени законе и уредбе Хрватске, којим се конфискује имовина физичких и правних лица са територије Србије.

Југобанка је тражила наплату кредита од Бродоградилишта “3. мај” у Ријеци, али је хрватско правосуђе осујетило наплату тог дуга по захтјеву Привредне банке Загреб као ликвидатора.

Након тога, Југобанка је пресудом позвана да плати огромне судске трошкове по уредби о начину ликвидације, која је класичан акт конфискације.

Према писању српских медија, Привредни суд у Београду је донио одлуку да одбије приједлог за извршење на основу пресуде из Загреба, којом је тражено да Југобанка плати нешто више од 100.000 евра на име парничних трошкова у спору са Привредном банком Загреб, који је завршен прије пет година.

Привредни суд у Београду уважио је аргументе правног тима Југобанке да је хрватска пресуда у супротности са Уставом утврђеним основама друштвеног уређења Србије, Споразумом о сукцесији, као и да нема узајамности у примјени овог споразума, јер га хрватски судови не примјењују.

У одлуци Привредног суда у Београду наведено је да би признањем загребачке пресуде био повријеђен домаћи јавни поредак, те да сви морају имати једна положај на тржишту, а да стечена права на основу улагања капитала не могу бити умањена законом.

У одлуци се додаје да је правном лицу из Србије одлуком суда у Загребу ускраћена заштита истог права које судови у Србији пружају лицима из Хрватске.

Вођа правног тима Југобанке Иван Симић рекао је да се Привредни суд Београд јасно одредио према инквизиторским и конфискаторским актима Хрватске, којима не само да су погажене европске вриједности, него се понижавају сва физичка и правна лица из Србије.

Аминовање пљачке

Симић је навео да никада није утврђен износ средстава бивших југословенских банака са сједиштем у Србији, који је остао на рачунима филијала у Хрватској, а хрватски суд је аминовао ту конфискацију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана