Одавање почасти патријарху Иринеју, литургија у Саборном храму

Срна
Одавање почасти патријарху Иринеју, литургија у Саборном храму

БЕОГРАД - У Саборној цркви у Београду у којој је изложен ковчег са тијелом блаженопочившег српског патријарха Иринеја, у току је света литургија поводом Аранђеловдана, храмовне славе.

Литургију служи митрополит дабробосански Хризостом, те архијереји Српске православне цркве и свештенство. Након литургије биће служен краћи помен блаженопочившем патријарху Иринеју.

Земни остаци патријарха Иринеја јутрос су прво допремљени у зграду Патријаршије, а потом су припадници Гарде Војске Србије пренијели ковчег са тијелом патријарха у Саборну цркву.

Колона са ковчегом ће око 11.30 часова из Саборне цркве кренути ка Храму Светог Саве, испред којег ће га дочекати припадници Војске Србије, а у самом Храму свештенство.

За 12.30 минута заказан је помен у Храму Светог Саве над тијелом блаженопочившег патријарха, а након тога цијелог дана и цијеле ноћи, до дана сахране у недјељу, 22. новембра, београдски свештеници ће читати Свето Јеванђење над одром патријарха.

Патријарх Иринеј биће сахрањен сутра у крипти Храма Светог Саве.

Раније је донесена одлука да патријарашке дужности преузима Свети архијерејски синод, а да Светом Синоду до избора новог патријаха предсједава митрополит дабробосански Хризостом. За администратора упражњене Архиепископије београдско изабран је епископ шумадијски Јована.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана