Одаловић: Нема акта да је Израел експлицитно признао Косово

Тањуг
Одаловић: Нема акта да је Израел експлицитно признао Косово

БЕОГРАД - Генерални секретар Министарства спољних послова Србије Вељко Одаловић рекао је да нема сазнања да је Израел експлицитно признао самопроглашено Косово, као и да му није познато да је било која израелска институција донијела такав акт.

 “Ако они сматрају да је телефонски разговор обављен 4. септембра признање, то је њихова ствар, али чак и у обраћању израелског премијера Бењамина Нетањахуа косовским Албанцима ниједног тренутка тако нешто није потврђено”, рекао је Одаловић.

Он је истакао да Израел пажљиво разматра признавање Косова и које ће потезе повлачити у наредном периоду.

“То је питање о којем ће се сигурно још причати и које, још није завршено на начин на који Приштина мисли да јесте”, оцијенио је Одаловић за “Спутњик”.

Одаловић је рекао да је Израел пријатељска земља са којом Србија има одличне односе и да је питање Косова тема о којој двије земље треба да се озбиљно договоре, што ће се вјероватно десити након могуће посјете предсједника Србије Александра Вучића Јерусалиму.

Амбасадор Израела у Србији Јахел Вилан рекао је за ТВ “Н1” да нема никаквог питања у вези са тим да ли ће Израел признати или не самопроглашено Косово, јер га је признао 4. септембра, а да сада треба видјети на који начин да се не дозволи да то утиче на односе Србије и Израела.

Споразуми Београда и Приштине у Бијелој кући, у присуству америчког предсједника Доналда Трампа, потписани су 4. септембра у двије варијанте, а само у документу који је потписала Приштина стоји признање косовске независности од Израела.

У споразуму који је потписао Београд те тачке нема, јер није хтио да се сагласи са тим, али није могао ни да спријечи суверену одлуку Израела.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана