Од држављанина БиХ одузето 9.400 евра: Заборавио сам да их оставим код куће

Танјуг
Од држављанина БиХ одузето 9.400 евра: Заборавио сам да их оставим код куће

Београд - Цариници су на београдском аеродрому спријечили покушај преноса 9.400 непријављених евра преко границе, саопштила је данас Управа царина.

Непријављени новац пронађен је у уторак код путника који је допутовао из Франкфурта и упутио се ка зеленом контролном пролазу који је намијењен за путнике који немају ништа да пријаве.

Држављанин БиХ је након што је заустављен ради контроле, пријавио да са собом носи 7.000 евра, међутим ускоро је утврђено да у ручној торбици носи још 12.400 евра.

Упитан зашто није пријавио сав новац који носи са собом него само дио, путник је рекао да је у журби око путовања заборавио да извади новац из торбице и остави га кући, већ га је случајно понио са собом.

Путници који, случајно или намјерно, не пријаве да са собом носе више од 10.000 евра - чине девизни прекршај.

Максимална сума у готовини која се без пријаве може преносити преко границе је 10.000 евра, а све преко тог лимита мора се пријавити у свим земљама ЕУ, па и у Србији.

Важно је да путници на улазу у земљу пријаве новац, јер уколико касније неутрошеним дијелом новца (изнад 10.000 евра) буду жељели да изађу из земље, а немају потврду да су га претходно унијели, ризикују да им буде одузет. То је нарочито важно за транзитне путнике, који кроз Србију само пролазе до крајње дестинације, навела је Управа царина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана