Од 18.00 часова мjера здравственог надзора на граничним прелазима у Србији

Танјуг
Од 18.00 часова мjера здравственог надзора на граничним прелазима у Србији

БЕОГРАД - У Србији је вечерас у 18.00 часова ступила на снагу нова епидемиолошка мjера посебног здравственог надзора за све држављане Србије и стране држављане са привременим или сталним боравком који се враћају из држава са неповољном епидемиолошком ситуацијом - Хрватске, Црне Горе и Босне и Херцеговине.

Током дана на границном прелазу Гостун са Црном Гором биле су километарске гужве, а вечерас возила нема. Тако је и на Батровцима.

Грађани који у Србију улазе дужни су да се у року од 24 сата пријаве на е-zdravlje.gov.rs/landing  и ураде тест самопроцене на ковид-19, након чега ће од љекара добити смјернице о даљем поступању.

Прије него што је мјера ступила на снагу многи су пожурили да се врате у земљу. Зато су се у послијеподневним часовима на ГП Гостун са Црном Гором створиле велике, километарске гужве. Чекало се и до два сата.

Преко тог границног прелаза од поноци до 18.00 ушло је 3.200 аутомобила, 10.000 грађана.

Вечерас ситуација потпуно другација – гранични прелаз је готово потпуно празан, јавља РТС.

Аутомобила нема, а на граници чека само мањи број камиона.

И на граничном прелазу Батровци са Хрватском вечерас нема гужве, за разлику од поподнева. Надлежни на граници кажу да никад није било мање возила и путника у ово доба године него до сада. Нема гужви вечерас ни на београдском аеродрому “Никола Тесла”, а тако је било и раније данас.

Санитарни инспектор Раша Миланов рекао је за РТС да путници који прелазе границне прелазе пролазе санитарну контролу, а инсталиране термовизијске камере покривају све долазеће путнике и биљеже путнике са повишеном температуром.

Уколико путник има вишу температуру, издваја се и улази у зону која је предвиђена за привремену изолацију. Са њим се обавља разговор уз све мјере предострожности.

Ако има сумњи да је ријеч о ковиду, зове се дежурни епидемиолог из Градског завода и одлучује се да ли иде у карантин, изолацију или изолацију ради лијечења, рекао је Миланов.

Током поподнева појачан је саобраћај и на Јадранској магистрали због повратка грађана из Црне Горе. На наплатној станици Прељина, на наплати, задржавање возила је 30 минута, саопштавају из Путева Србије.

На ауто-путу Милош Велики, током викенда, у поподневним и вечерњим сатима очекује се повецан интезитет саобрацаја. Дуж ауто-пута Милош Велики на порталима са измијенљивом саобрацајном сигнализацијом биће истакнута обавијештења о задржавањима на наплатним станицама и стању на ауто-путу.

Да се озбиљно схватио позив Кризног штаба потврђује и пун воз који је јутрос стигао из Бара у Топчидер.

Иако воз саобрађа готово три недјеље, након вишемјесечне паузе, црногорски кондуктери преносе утисак, сезона је трајала само један дан - данас. Од увођења нових мјера био је пун.

“Композиција је проширена, а само у односу на јуче превезено је 170 пуника више. Воз који је кренуо у 19.00 из Бара био је пун, њиме је превезено 250 путника и 17 аутомобила”, наводи Драгана Станковић из Србијавоза.

Србијавоз предузео је све мјере у циљу спречавања ширења вируса, чишћење је додатно појачано, сиједи се искључиво поред прозора, смањен је број особа у кабинама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана