Обиљежено 103 године од присаједињења Војводине Краљевини Србији

Срна
Обиљежено 103 године од присаједињења Војводине Краљевини Србији

НОВИ САД - У Српском народном позоришту /СНП/ у Новом Саду вечерас је одржана Свечана академија "Присаједињење - други вијек", поводом 103 године од присаједињења Војводине Краљевини Србији.

Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић, каже да је 25. новембар 1918. године, када је одржана Велика народна скупштина у Новом Саду, била завршни чин вишевјековног историјског процеса - уједињења са матицом Србијом.

То је, према његовим ријечима, био и почетак слободе, једнакости и просперитета за све који су живјели и живе на територији данашње Војводине, вријеме које траје и данас.

Он истиче да је Војводина данас мјесто економског развоја, раста индустријске производње и извоза, смањене незапослености и све већих зарада упркос свим изазовима које је донијела пандемија вируса корона.

"Истовремено, Војводина је нераскидиви део Србије, баш онако како су то, пре 103 године на Великој народној скупштини одлучили наши велики преци и тако заувек одредили и наш пут и пут оних који ће доћи после нас. Будућност Војводине је зато у заједништву, равноправности и сваком виду напретка и модернизације", рекао је Мировић.

Покрајински премијер је на свечаности уручио највише признање АП Војводине, Награду "Михајло Пупин" академику Василију Крестићу, познатом српском историчару.

Крестић се захвалио за високо покрајинско признање и истакао да је оно награда за његово полувијековно истраживање историје српског народа.

"Награду жМихајло Пупинж доживљавам као победу науке над политиком и идеологијом", истакао је академик Крестић.

На свечаности заслужним појединцима уручена су покрајинска признања за допринос разним областима друштвеног живота.

Свечаности у СНП-у присуствовали су и предсједник Скупштине Војводине Иштван Пастор, епископ сремски Василије, муфтија војвођански Мухамед Зиљкић, представници Војске Србије, чланови дипломатског кора, као и чланови Покрајинске владе.

Одлуком Скупштине Војводине од 2018. године, 25. новембар, дан када је 1918. године Велика народна скупштина у Новом Саду прогласила присаједињење Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији, установљен је као датум од покрајинског значаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана