"Новости": Тачи признао да је гледао како припадници ОВК муче Србе

Срна
"Новости": Тачи признао да је гледао како припадници ОВК муче Србе

БЕОГРАД - Некадашњи командант терористичке ОВК Хашим Тачи три пута је саслушаван прије одвођења у Суд за злочине ОВК у Хагу, а у једном од саслушања је признао да је гледао како припадници ОВК муче Србе, пишу "Вечерње новости".

Према писању овог листа, Тачи је саслушаван у јулу и децембру прошле године и у јануару ове године, што су показали документи Специјализованог тужилаштва овог суда са којих је скинута ознака

тајности.

Ти документи, наводи лист, доказују да је бивши предсједник самопроглашенох Косова лагао, јер је јавности само било познато да је на питања одговарао у јануару.

- Тачи је лагао у којој мјери је био лично укључен - наводи се у поднеску главног тужиоца Џека Смита.

Откривено је, али само дјелимично, шта је Тачи говорио приликом сусрета са тужиоцима у јануару, који је организован на захтјев његових адвоката, те да је рекао да је био присутан током тортура, а накнадно је "окренуо плочу", па оповргао оно што је првобитно изјавио.

У документу који је потписао главни тужилац Џек Смит наводи се да је током тог саслушања у јануару Тачи, између осталог, признао да је био присутан у одређено вријеме када је била притворена и малтретирана особа, чије име је затамњено у документу, те да је знао да су особе, опет чија имена су затамњена у овом документу, биле пребијане.

Тачи је, како се наводи, препознао да је саопштење издао Генерални штаб ОВК.

Тачи је потом тврдио да није постојала тајна служба ОВК, нити да су главни штаб ОВК или привремена влада икада функционисали, осим што су постојали само на папиру.

Он је, пише лист, порицао оно што је претходно признао, рекавши да је само био упознат о наводима "да је науђено" особама, чија су имена затамњена у документу, односно да му није речено да им је науђено, већ да је мислио да су лоше ствари настале као резултат бомбардовања Србије, а не да су у вези са тим лицима, чији су идентитети затамњени.

Тачи је, како се наводи, најзад навео да је сазнао да им се ништа није догодило, тврдећи да се оно за шта му је речено да се догађало, заправо није догађало.

Тужилаштво сматра да је ово свједочење мало вјероватно и контрадиторно постјећим доказима.

Ипак, након тога, Тачи и његови саборци из ОВК Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Крансићи оптужени су за ратне злочине, злочине против човјечности на Космету од марта 1998. до краја септембра 1999. године над Србима, Ромима и нелојалним Албанцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана