Нови рекорд на српској прузи - воз достигао 201,5 km/h

Танјуг
Нови рекорд на српској прузи - воз достигао 201,5 km/h

БЕОГРАД/НОВИ САД - Воз са мјерним колима Њемачких железница за тестирање брзе пруге од Београда до Новог Сада, достигао је брзину од 201,5 километара на сат, речено је Тањугу у Инфраструктури жељезнице Србије.

Воз је ту брзину достигао у петак у поподневним часовима, како кажу, без икаквих тешкоћа у функционисању и саобраћају.

Први пут брзина од 200 километара на сат остварена је приликом саобраћаја воза за тестирање на дионици брзе пруге између Старе Пазове и Нове Пазове.

Том приликом брзиномјер у специјалној локомотиви која је за потребе тестирања брзе пруге у Србији стигла из Њемачке забиљежио је максималну брзину од 201,5 километара на сат.

Тестирање се одвија према утврђеној динамици и биће настављено и нарендих дана.

Воз Њемачких железница свакодневно обавља већи број вожњи на првој српској брзој прузи.

У главној жељезничкој станици Београд Центар у Прокопу, у функцији је нова Телекоманда за саобраћај возова великих брзина, односно Диспечерски командни центар, у коме стручне службе Инфраструктуре железница Србије и извођача радова непрекидно прате функционисање саобраћаја на брзој прузи и тестирања која се обављају, кажу за Тањугу у српским железницама.

Динамичка тестирања на прузи за брзину до 200 км на сат од Београда до Новог Сада почела је 17. јануара, а дан касније стигла су и специјална мјерна кола компаније Њемачких жељезница “Deutsche Baahn Systemtechnik”, која је ангажована за реализацију овог посла.

Тестирање брзе пруге обавља се фазно и по дионицама дуж цијеле брзе пруге Београд - Нови Сад, а планирано је да ова фаза испитивања траје до 4. фебруара 2022. године.

Тестирања се обављају свакодневно у периоду од 7.00 до 17.00 сати односно у видном дијелу дана и у условима потпуне обуставе жељезничког саобраћаја на прузи Београд - Стара Пазова - Нови Сад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана