Нови "Нестле" у Београду: Отворена фабрика за производњу оброка на биљној бази

Срна
Foto: Taнјуг

У Сурчину код Београда данас је у присуству предсједника Србије Александра Вучића отворена нова фабрика швајцарске компаније "Нестле", која би требало да постане европски центар за производњу оброка на биљној бази.

Производи ове фабрике, која ће радити на принципима "зелене енергије", биће пласирани на тржиште ЕУ и Велике Британије, инвестирано је више од 80 милиона евра, биће отворено 220 радних мјеста, а имаће производни капацитет од 12.000 тона годишње.

Вучић је на отварању рекао да је за Србију најважније да дође до јединственог европског тржишта, те да је пут ка томе да се учврсти регионално тржиште.

"Србија се тога не плаши, даће томе свој највећи допринос. За нас зелени коридори и друго су од кључног значаја, много више него паре које би нам дали. Нама паре нису потребне, него нешто што може значајно да допринесе убрзаном развоју у будућности", рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија има огроман проблем са фабрикама за производњу хране које су уништене деведесетих година, те позвао заинтересоване за те фабрике да рачунају на велику подршку и помоћ српске државе у будућности.

Вучић је напоменуо да Србија чини више 50 одсто укупне економије Балкана.

Он је додао да компанија "Нестле" није тражила никакве подстицаје од Србије.

Приликом обиласка фабрике, Вучићу су представљени производи који се у погону праве - нагетси, бургери, ћуфте, а биће прерађивана соја и извожена на свјетско тржиште.

На отварању су се обратили и генерални директор компаније "Нестле" за Србију, Црну Гору и Сјеверну Македонију Марјана Давидовић, директор компаније "Нестле" за југоисточно европско тржиште Алесандро Занели и швајцарски амбасадор Урс Шмид.

Из компаније су истакли да кроз ову нову инвестицију у фабрику у Сурчину, компанија "Нестле" наставља да улаже у српску привреду и људе, истовремено бринући о природном окружењу заједнице у којој послује.

На овај начин, како је речено, компанија остаје посвећена одрживом пословању, обухватајући примјену најнапреднијих технологија производње, коришћење обновљиве енергије и ефикасно управљање отпадом.

"Нестле" је 2012. године преузео фабрику "Центропроизвода" у Сурчину и у њој наставио производњу омиљеног српског бренда "Ц" и започео производњу из асортимана свјетски познатих марки "Томи", "Маги" и "Нестле професионал" које извози у више од 40 земаља свијета.

Швајцарска компанија "Нестле" је највећа свјетска компанија за производњу хране и пића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана