Нови амерички амбасадор у Србији поручио да ће подржати евроинтеграције Србије VIDEO

Агенције
Нови амерички амбасадор у Србији поручио да ће подржати евроинтеграције Србије VIDEO

Београд - Нови амерички амбасадор САД у Србији Кајл Рендолф Скот поручио је да ће подржати напоре Србије на путу ка Европској унији, побољшање регионалних односа, развијање помирења и интеграције.

"Заједно можемо да унапредимо америчко-српске економске односе, да бисмо створили радна места и дали прилику младим људима у Србији и Америци", рекао је Скот у промотивном снимку, који је објавила америчка Амбасада у Београду.


У поруци на српском језику, Скот је навео да је дипломатску каријеру почео у овом региону прије 30 година, а да у слободно вријеме воли да буде у природи, вози бицикл и упознаје нове културе.
ови амерички амбасадор у Београду Кајл Рендолф Скат представио се видео-снимком на којем на течном српском истиче да му је част да буде амбасадор у Србији.

Након што се представио, амбасадор је рекао да је своју дипломатску каријеру у овом региону започео прије 30 година.

"Зовем се Кајл Скат и част ми је да будем амерички амбасадор у Србији. Пре 30 година започео сам дипломатску каријеру у вашем региону. Кроз 16 селидби и осам држава, супруга и ја смо подигли два сина Марка и Кристијана."

Скат наводи да ће као амбасадор САД подржати напоре Србије у напредовању ка чланству у ЕУ, побољшању регионалних односа и развијању помирења и интеграција.
"Ми заједно можемо да унапредимо америчко-српске економске односе, како бисмо створили радна места и дали прилику младим људима", додао је он.

На крају снимка, Скат истиче да је „баш као и Аризона у којој је одрастао и Србија позната по својој природној лепоти и географској разноврсности".

"Једва чекам да упознам вашу лепу земљу и великодушно гостопримство које је познато широм света", казао је нови амбасадор.

Предсједник Србије Томислав Николић примио је у Палати Федерације новопостављеног амбасадора САД у Београду Кајла Рендолфа Ската, који му је предао акредитивна писма.

Амбасадор Скат је том приликом рекао да му је част да преда писма којима га је његова земља, односно предсједник САД Барак Обама овластио да обавља дужност изванредног и опуномоћеног амбасадора САД у Србији.

Предсједник Николић је америчком амбасадору пожелио добродошлицу у Србију.

Нови амерички амбасадор у Србији је каријерни дипломата у класи министра савјетника. Од 2014. године обављао је функцију вишег истраживача у Њемачком Маршаловом фонду у Вашингтону.

Амбасадор Скат је полиглота и добар познавалац европских питања који је искуство стекао током бројних дужности широм Европе и при разним међународним организацијама.

Претходно је био генерални конзул у Генералном конзулату САД у Милану и директор Канцеларије за Русију у Бироу за европске и евроазијске послове Стејт департмента, наведено је у званичној биографији објављеној на сајту Америчке амбасаде у Београду

Такође, био је замјеник шефа мисије САД при ОЕБС-у и министар савјетник за политичка питања при мисији САД у Европској унији у Бриселу.

Био је политички савјетник у Амбасади САД у Будимпешти од 1999. године до 2003. године, а претходно је радио у политичком одјељењу Амбасаде САД у Москви.

Прије одласка у Москву, Скат је био истраживач-сарадник за националну безбједност на Институту Хувер при Универзитету Стенфорд у Калифорнији.

Службовао је у амбасадама САД у Тел Авиву у Мисији САД у Уједињеним нацијама у Женеви и при Мисији САД у Уједнијеним нацијама у Њујорку.

На почекту каријере, осамдесетих година радио је и као конзуларни службеник у Загребу.

Амбасаодр Скат је дипломирао на Државном универзитету Аризоне 1979. године. Говори српскохрватски, руски, италијански, мађарски, хебрејски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана