Нове мјере у Србији од вечерас: Краће радно вријеме, окупљање до пет људи, појачане контроле

Срна
Нове мјере у Србији од вечерас: Краће радно вријеме, окупљање до пет људи, појачане контроле

БЕОГРАД - У Србији од вечерас, па у наредних 10 дана на снази ће бити нове мјере Владе Србије, донесене ради спречавања ширења вируса корона.

Осим већ постојећих мјера, које се односе на обавезно ношење заштитне маске и физичку дистанцу, уведене су и нове које почињу са примјеном од вечерас у 18 часова.

Нове мјере предвиђају скраћење радног времена до 18 часова ресторанима, кафићима, баровима, клубовима, кладионицама и тржним центрима, позориштима, биоскопима и другим установама културе, као приређивачима посебних и класичних игара на срећу.

До 21 час могу да раде продавнице и други малопродајни трговински објекти, све радње у тржним центрима, бутици, фризери, као и поште, банке, осим оних смјештених у тржним центрима.

Неограничено ће моћи да раде апотеке, бензинске пумпе али само за продају горива, као и угоститељски и други објекти који врше доставу хране.

Нове мјере подразумијевају обавезно и безусловно коришћење личне заштитне опреме (ношење заштитне маске) у затвореном простору, као и на отвореном простору у оним ситуацијама гдје се не могу избећи међуљудски контакти, као што су пјешачки прелази, аутобуске станице.

Такође, предвиђена је забрана окупљања више од пет особа у затвореном и на отвореном простору.

Од ове мјере су изузете радне организације, школске установе, продавнице, тржни центри и слични објекти, за које важи прописано ограничење броја присутних особа у сваком тренутку у односу на квадратуру објекта минимум четири метра квадратна по особи.

Предвиђен је и рад од куће за све запослене код којих то радни процес допушта, као и појачана контрола у превозу ношења заштитне маске, уз ограничење максималног броја путника у возилу на половину декларисаног капацитета возила.

Поред градског превоза, контрола ће бити појачана и у случају кућне изолације, кућног карантина односно самоизолације, као и свих осталих противепидемијских мјера које су на снази.

Кућна изолација се прописује као противепидемијска мјера издвајања инфицираних особа без симптома или са симптомима болести која не захтијева лијечење у болници, преносе београдски медији.

Што се тиче промјена у образовним установама, школска настава могла би, због погоршања епидемиолошке ситуације, такође у наредним данима да претрпи одређене измјене, али сигурно је да потпуно обуставе неће бити, већ ће се настава обављати на даљину, односно онлајн.

Уколико буде усвојена мјера о селективном преласку на онлајн, она ће бити орочена на 10 или 15 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана