Новчанице од 500 евра привукле убице Казимировића

novosti.rs
Новчанице од 500 евра привукле убице Казимировића

НЕГОТИН - Полиција сужава круг око особе која је типовала салаш Казимировића, на којем је убијено четворо људи, а претпоставка је да је крваве разбојнике највероватније нехотице привукао сам Раја Казимировић (73), власник имања, када је неколико недјеља прије масакра покушао да уситни свежањ новчаница, у ком су искључиво биле оне од по 500 евра.

Полиција и тужилаштво, који воде истрагу, претпостављају да би ово могао да буде један од главних трагова, који би помогао у расвјетљавању чињенице како је дошло до злочина. Извјесно је да су Раја, његова мајка Драгица, сестра Љубинка Оприкић и сестричина Драгана Јозељић убијени из користољубља, али се сада трага за тим како је све почело.

“Некако у време када су на салаш Казимировића стигле Љубинка и Драгана из Немачке, Раја је дошао у Јабуковац и код својих другова покушао да уситни новац”, наводи неименовани саговорник “Вечерњих новости” и додаје:

“Нису му паре требале, али је чуо да се из употребе повлаче новчанице од по 500 евра и хтео је да их замени. Нико у селу није имао толико новца, или није хтео да му их 'разбије'. Онда га је неко од Јабуковчана, даљи рођак, по договору, одвезао у Неготин да обави замену. Тамо је успео”.

Колико је тачно пара Раја хтио да уситни, нико не зна са сигурношћу. Ипак, како описују, био је то “подебели штос”. Полиција сада истражује гдје је Казимировић замијенио новчанице, да ли у некој неготинској мјењачници, или код неког локалног бизнисмена.

“Од тренутка када је откривен злочин нагађало се да је салаш Казимировића 'типован' и да је реч о 100.000 евра. Та цифра је у оптицају од самог почетка истраге, али нико са сигурношћу не може да каже да ли је она тачна, односно да ли су убице толико однеле. То знају само злочинци”, додаје саговорник “Новости”.

Да су нападачи отишли са плијеном свједочи и траг у виду новчанице од 50 евра, која је пронађена недалеко од земљаног пута, који води од имања Казимировића и до њега. Истражитељи вјерују да је испала разбојницима током бијега.

Казимировићи, упркос неким тврдњама, нису живјели као “пука сиротиња, иако су имали пара”.

На првом спрату куће домаћин је направио купатило, са великом кадом, тоалетном шољом и спроведеном водом. У купатило се улази из собе, гдје су биле његова сестра Љубинка и њена кћерка Драгана. Каучи су релативно нови, али су свуда видљиви трагови преметачине. По поду је разбацана храна, донијета из Њемачке, паковања влажних марамица, салвете...

У соби гдје је спавао Раја Казимировић, такође, разбацане ствари. Изнад кауча на ком је спавао, висе његове дипломе и фотографије са породицом, чак и слика из војничких дана... Орман је разваљен, одјећа разбацана. Унутра је и апарат за цијеђење меда, пишу “Новости”.

Његова мајка Драгица спавала је у другој, старој кући, десетак метара изнад нове. Унутра шпорет и стари кревет. На столу, тегла нутеле, уље, опрани судови. И овдје су ствари разбацане. Прекопута је шупа са стајом. Ту су убијене старица и њена унука. Са по два хица.

Раја је усмрћен на трактору са пет, а његова сестра на кућном прагу једним хицем. На салашу је много нових објеката за животиње - за овце, краве и живину. Поређано је и неколико кошница са пчелама. Раја Казимировић је живио од узгајања стоке, био је познат по продаји јагњади. Често су му људи свраћали. Његов салаш види се са главног пута, удаљен је тристотињак метара. Село Јабуковац, из ког је родом, на два километра је од куће Казимировића, а исто толико је удаљено и место Вратна.

Комшија Казимировића, који је ухапшен због сумње да је у нелегалном посједу држао ловачку пушку, у уторак је саслушан у Основном тужилаштву у Неготину, након чега му је одређен притвор до 30 дана.

У међувремену се провјерава пушка која му је одузета, али, како “Новости” незванично сазнају, калибар не одговара чаурама пронађеним на мјесту злочина.

Он је био у свађи са Рајом, али за сада нема директних доказа да је учествовао у убиствима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана