Њујорк тајмс: Суд за ОВК може да поткачи и САД и ЕУ

Танјуг
Њујорк тајмс: Суд за ОВК може да поткачи и САД и ЕУ

Специјални суд за ратне злочине које је на Косову починила тзв. ОВК требало би ускоро да почне да ради, пише Њујорк тајмс.

С обзиром на то да су његово оснивање подржале и САД и Европа, амерички лист пише да би та правосудна институција могла да представља опасност и за њих, јер ће истраживати злочине који су, како се наводи, директно повезани са њиховим пројектима на Косову.

Угледни њујоршки дневник пише да је међу тим пројектима, на примјер, савез САД и ЕУ са тзв. ОВК током бомбардовања Србије, затим њихов неуспјех у разоружавању ОВК по завршетку рата, као и њихова неспособност да заштите не само српско становништво које је остало на Косову, него и албанске политичке противнике ОВК.

"Идеја да ће суд копати по старим посљератним питањима на Косову изазвала је панику међу командантима ОВК, предсједником (Хашимом Тачијем), премијером (Рамушом Харадинајем) и предсједником Скупштине (Кадријем Весељијем), који су у децембру (прошле године) покушали да законом онемогуће рад Специјалног суда", пише Тајмс.

Лист, међутим, подсјећа да су на тај покушај оштро реаговале и САД и ЕУ, а да је амерички амбасадор у Приштини Грег Делави чак рекао да је тај поступак раван "заривању ножа у леђа".

За Тачија, лист наводи да је постао симбол два дијаметрално супротна погледа на борбу за, како се наводи, "ослобађање Косова" и посљедице.

Подсјећа се да је бивши амерички потпредсједник Џозеф Бајден, на примјер, описао Тачија као "косовског Џорџа Вашингтона", док је, са друге стране, у извјештају Дика Мартија упућеног Савјету Европе он означен као "најопаснији шеф криминала међу командантима ОВК". Лист подсјећа и да је Тачи добио надимак "Змија" у вријеме кад је био политички комесар ОВК, али и да је био на молитвеном доручку код америчког предсједника у фебруара, када је Специјални суд назвао "историјском неправдом".

Тачи је, иначе, Мартијев извештај окарактерисао као програм "лажних вијести", којим управља Русија, али ту тврдњу никада није поткрепио доказима, наводи се у тексту.

Да ли ће Специјални суд успијети да открије шта се тачно догађало прије скоро 20 година, зависиће највећим дијелом од тога да ли ће свједоци пристати да свједоче и, уколико пристану, да ли ће они и њихове породице моћи да преживе, наводи лист.

Као примјер, лист наводи да је бивши командант ОВК-а, Агим Зогај пронађен објешен у Њемачкој уочи појављивања на суду, а након што је пристао да се појави као заштићени свједок.

НТ пише и да је рат на Косову завршен, али да пуцњаве нису, док Специјални суд обећава правду.

Наводи се, наиме, да се десет година након проглашења косовске независности, појавила нада да ће бити разрешена "табу-тема" - зашто Албанци страдају у неким случајевима и смртно, те као једног од таквих помиње Фетаха Рудија, који је послије рата рањен са 14 метака и већ 17 година је непокретан.

Руди је, како се наводи, годинама разочарано пратио како су Уједињене нације, а послије и Европска унија покушавали да успоставе владавину права на Косову након 1999, али да нису успјеле да донесу правду за све што је услиједило у таласу насиља, након повлачења српских снага.

Он каже да је Специјални суд посљедња прилика за правду.

Специјални суд са сједиштем у Хагу неће судити злочинима Срба, већ само злочинима које су током и послије сукоба од 1998. до 1999. починили припадници ОВК, албанске гериле чији команданти данас владају том "државом", објашњава лист.

У периоду од скоро двије деценије након "отцијепљења од Србије", Косовом су управљале Уједињене нације као својим протекторатом, а од фебруара 2008. њиме владају институције једнострано проглашене државе Косово, подсјећа лист.

У том периоду, Косово је, пише НТ, "прогоњено демонима" рођеним у његовом насилном "настајању" и прогоњено културом некажњивости која је таква остала због неуспјеха да се суочи са чињеницом да су неке од најмоћнијих личности његових институиција оптужене за најгоре злочине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана