Њемачки лист доказао Кларкове лажи о бомбардовању путничког воза у Грделичкој клисури

Срна
Њемачки лист доказао Кларкове лажи о бомбардовању путничког воза у Грделичкој клисури

БИЈЕЉИНА - Њемачки лист "Франкфуртер рундшау" објелоданио је 19. јануара 2000. године лажи НАТО-а и његовог команданта у Европи генерала Веслија Кларка послије бомбардовања путничког воза на мосту преко Јужне Мораве у Грделичкој клисури у априлу 1999.

Послије тог злочина Кларк је на основу видео-снимка убјеђивао новинаре да пилот никако није могао да избјегне воз који се "изненада појавио".

Њемачки лист је ангажовао експерте који су непобитно доказали да је "Кларков снимак" убрзан 4,7 пута и да је пилот првог авиона, који је погодио воз, имао најмање 40 секунди да обавијести пилота друге летјелице да је на мосту воз.

Према Кларковој верзији, ријеч је било о само једном авиону, који је испалио два пројектила, а пилот је морао да реагује за мање од секунде.

Напад на путнички воз у Грделичкој клисури је изведен 12. априла 1999. године - другог дана православног Васкрса, када је авион НАТО пакта испалио двије ракете и погодио путнички воз који је прелазио преко жељезничког моста на Јужној Морави у Грделичкој клисури.

У експлозији и пламену од ових погодака убијено је и повријеђено много путника. Тачан број погинулих и рањених до данас није са сигурношћу утврђен. Пронађено је девет лешева и још четири дијела људског тела, а многи се воде као нестали.

Бомбардовање се десило током НАТО агресије на СРЈ. Агресија је на свом почетку била усмјерена на војне циљеве, али се средином априла тежиште напада проширило и на стратешке и економске циљеве као што су саобраћајнице и нарочито мостови.

Много цивила убијено је у стамбеним подручјима удаљеним од војних и економских стратешких објеката и циљева, у путничким возилима и јавном превозу, избјегличким колонама, канцеларијама, болницама, затворима, амбасадама и просторијама јавних медија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана