Њемачка: Демонстранти траже да ЕУ пусти мигранте да уђу

Срна
Њемачка: Демонстранти траже да ЕУ пусти мигранте да уђу

БЕРЛИН - Демонстранти у центру Берлина позвали су данас ЕУ да дозволи мигрантима блокираним у грчким камповима да уђу прије него што ЕУ ове седмице изнесе приједлоге о томе како да помогне послије пожара у кампу Морија на острву Лезбос.

Након пожара на Лезбосу 9. септембра Њемачка је пристала да прими 1.553 миграната, али демонстранти у Берлину траже више акције.

Носећи маске на лицу око 5.000 људи носило је транспаренте на којима је писало “Имамо простора!” “Шта још мора да се догоди?”, “Евакуишите Морију”, “Срам те било “ЕУ” и “Склоништа, а не затвори”.

“Не могу да разумијем да живимо у једној од најбогатијих земаља на свијету и из неког разлога бојимо се 15.000 људи и стално траје дискусија о томе ко ће им помоћи”, рекао је демонстрант Оливер Бок.

Европска комисија ове седмице изнијеће нове приједлоге који се тичу миграција. Блок већ пет година није успио да договори заједничку европску политику азила након што је њемачки канцелар Ангела Меркел дозволила улаз за 1,2 милиона миграната.

Њемачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер рекао је листу “Билд ам зонтаг” да очекује да ће Европска комисија изаћи са солидним приједлогом који ће омогућити постизање политичког споразума о политици азила у Европи до краја године.

Он је додао да не очекује да у Њемачку ове године уђе више од 100.000 миграната. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана