Недимовић: Потврђена афричка куга свиња у Србији

Танјуг
Недимовић: Потврђена афричка куга свиња у Србији
Недимовић: Потврђена афричка куга свиња у Србији

Београд - У Србији се појавила афричка куга свиња и то у околини Младеновца, а то су потврдили резултати лабораторије из Мадрида, изјавио је данас министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић и нагасио да су предузете све превентивне мјере за спречавање ширења тог вируса.

Прецизирао је да се тај вирус, за који не постоји вакцина као превентива, појавио на три тачке у три села у околини Младеновца и да је данас донијето рјешење о проглашењу зараженог подручја око Младеновца у полупречнику од три километра.

Навео је да је Научни институт за ветеранарство из Београда утврдио жариште у селу Рабровац, те да су на основу тога прије 15 дана, када се појавила сумња, предузети сви даљи кораци и превентивне мјере.

"Нажалост, после две године колико смо борили да афричка куга свиња не дође у Србију, сада могу да повтрвдим да ми, на основу резултата лабораторије из Мадрида, имамо потврђену афричку кугу свиња на три тачке у три села у околини Младеновца", рекао је Недимовић за Тањуг.

Објаснио је да вирус афричке куге свиња напада искључио свиње и дивље свиње, да нема опасности за људе.

"Људи могу да једу свињско месо. Једино је вирус опасан за популацију свиња и дивљих свиња. Не постоји вакцина против афричке куге свиња. То је озбиљан проблем пре свега по целу индустрију свињарства", рекао је министар.

Нагласио је да су предузете све превентивне мјере како не би дошло до ширења заразе, те да је обављена еутаназија свиња на мјестима гдје је потврђено присуство вируса и да је држава надокадила штету што ће, додаје, чинити и надаље.

Министар је рекао да ће бити забрањено држање свиња на отвореном како не би дошло до преношења заразе.

"Оно што се десило на простору Младеновца је један микро случај", рекао је Недимовић и нагласио да је сада превентива најважнија.

Припремљена су, каже, и јасна упутства за узгајиваче свиња, ловце, обавјештења на граничним прелазима.

Нагласио је да сваки случај или сумњу треба пријавити ветеринару или ветеринарском инспектору.

"У Србији смо 2018. имали око 2,8 милиона свиња на 52.000 газдинастава. Јако је важно да сада оне просторе који имају највећи број свиња успемо да у сигурносном смислу сачувамо од појаве вируса. Ту мислим на простор Срема, Мачве, Свернобачког и Западно бачког округа и остале", рекао је Недимовић.

На питање хоће ли бити угрожен извоз свињског меса из Србије, министар каже да кад постоји сумња или када је проглашено заражено подручје аутоматски земље престају да увозе свињско месо, али и наводи да је та мјера привременог карактера.

"Ми смо донели данас одлуку, потписао сам наредбу да уводимо принцип регионализације у Србији. То значи да само из простора који је заражен нема трговине, сви остали простори где нема вируса су слободни за трговину", рекао је Недимовић.

Додао је да ћемо после ове наредне и мониторинга који ће трајати око 40 дана моћи несметано да извозимо на простор ЕУ и у друге државе, а у складу са инструкцијама Свјетске органзиације за здравље животиња.

Недимовић је рекао да се афричка куга свиња појавила још прије двије године у Бугарској, Румунији, Мађарској, Пољској, Чешкој, читавој источној Европи, те да је било само питање времена када ће се она појавити, а не да ли ће се уопште појавити и у Србији.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана