Нарко-дилер из Србије оптужен да је шпијунирао за Хрватску

Танјуг
Нарко-дилер из Србије оптужен да је шпијунирао за Хрватску

Београд - Дражен Летић (46), који је ухапшен у јулу ове године због сумње да је преносио новац за међународну криминалну групу на чијем је челу Мајкл Доковић, осумњичен за шверц чак 600 килограма кокаина вриједног 18 милиона евра, осим за ово дијело терети се и да је шпијунирао за хрватску обавјештајну службу, сазнаје Блиц.

Према сазнањима листа, истрага против Летића у вези са шверцом кокаина довела је до нових сумњи о његовим криминалним радњама, а Више тужилаштво у Сремској Митровици покренуло је против њега поступак због сумње да је извршио кривично дело шпијунажа.

Према ријечима извора Блица, сумња се да је Летић претходних шест година радио за хрватску обавјештајну службу.

Осумњичени Дражен Летић из Сремске Митровице ухапшен је средином јула ове године и налази се у притвору у Београду.

“Сумња се да је Летић од 2013. па све до свог хапшења ове године радио као шпијун за хрватску обавјештајну службу. Он се терети да је по захтјеву неког хрватског агента направио лажну исправу Министарства одбране Србије за треће лице, покушавајући на тај начин то лице да дискредитује”, наводи извор листа.

За кривично дјело шпијунажа, Летићу по Кривичном законику пријети и до 15 година затвора.

Уз то, он се, заједно с једном држављанком Босне и Херцеговине, суочава и са оптужбама да је преносио новац за међународну криминалну групу на чијем је челу Мајкл Доковић (60), који се терети за шверц чак 600 килограма кокаина вредног 18 милиона евра из Уругваја у Швајцарску.

Летић и Невенка Чутурић, иначе Доковићева дјевојка, ухапшени су 13. јула ове године након чега им је одређен им је притвор.

Хрватска је расписала потјерницу за Невенкином рођеним братом Синишом Чутурићем, такође осумњиченим за пренос пара.

Осим за пренос пара, Летића истражитељи сумњиче и да је продао 11 грама кокаина у Ровињу, и то као члан интернационалног клана Мајкла Доковића, чије је право име Иљмија Фрључкић.

Блиц подсећа да је план кријумчарења 600 килограма кокаина из Уругваја ка Европи био филмски - за кријумчарење дроге авионом, а због увјерљивости кријумчари су унајмили чак и професионалну стјуардесу, а у авион су, осим кокаина, укрцали и путнике.

Специфично овом наизглед комерцијалном лету је и унајмљени пилот, Чех Алеш Соколик, који је управљајући млазњаком летио изузетно ниско, како би избегао радаре и тиме што неприметније стигао до Швајцарске.

Прва станица авиона била је Ница у Француској, гдје су искрцали путнике и стјуардесу, затим су наставили пут ка Базелу у Швајцарској гдје су истоварили дрогу.

Приликом претоварања дроге у једној подземној гаражи у овом граду ухапшени су пилот Алеш Сколик и Силвијо Баљевић, а када је дошао да провјери пошиљку, ухапшен је и Мајкл Доковић.

Доковић, коме се на терет ставља шверц кокаина, од маја се налази у затвору у Швајцарској.

Два мјесеца касније, у Србији су ухапшени Летић и Доковићева дјевојка, а у Хрватској су у јулу ухапшени и полицајац из Ровиња Ивица Лешић (35), кога УСКОК сумњичи да је Доковићу у полицијском систему тражио идентитете особа које би затим Доковић користио за израду властитих кривотворених докумената стварајући себи нове идентитете, као и Перо Шарац, звани Пјер (47), кога УСКОК сумњичи да је био контакт особа с добављачима кокаина из Јужне Америке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана