На прољеће филм о страдању дјеце у Јасеновцу?

Срна
На прољеће филм о страдању дјеце у Јасеновцу?

Београд - Филм “Дара из Јасеновца”, први играни филм о страдању дјеце у усташком логору Јасеновац, улази у другу фазу снимања и требало би да буде спреман за приказивање на прољеће идуће године поводом 75 година од ослобођења тог логора, кажу чланови филмске екипе.

Овај филм је државни пројекат Србије и финансира се из буџета преко Филмског центра, а идеја је да доживи холивудску и свјетску премијеру, због чега је ангажован и Дан Тана, амерички филмски продуцент српског поријекла.

Режисер ове акционе драме Предраг Гага Антонијевић рекао је да је завршена прва фаза снимања филма, чија се радња дешава у Јасеновцу, а да сада креће друга фаза која се односи на снимање у логору Стара Градишка.

“Историјски нам нико ништа не може замерити, јер се све то десило и са историјске тачке гледишта. Нама је савест апсолутно мирна”, рекао је Антонијевић на конференцији за новинаре у Београду.

На питање да ли је нашао довољно храбрих хрватских глумаца да заиграју у овом филму, Антонијевић је рекао да није и да је у Хрватској, нажалост, Јасеновац огромна табу тема.

“Из неког чудног разлога, код њих је поново дошло до поплаве љубави према НДХ и усташама, али то је њихов избор. Не знам како би се осећали да играју усташу, а после да добију батине тамо. Ово је наш филм и наши глумци”, рекао је Антонијевић.

Он је навео да на филму учествује много статиста, дјеце са Козаре, међу којима је и Биљана Чекић, чији су преци страдали у Јасеновцу, а којој је додјељена главна улога Дане, као и глумци Бањалучког позоришта.

Антонијевић је навео да у филму играју српски глумци Марко Јанкетић, који глуми команданта логора Макса Лубурића, Игор Ђорђевић у улози његовог замјеника Анте Врбана и Вук Костић који глуми усташког кољача Мајсторовића, фра “Сотону”.

“Врбан је признао да је лично убио сто људи. Знамо судбине појединих зликоваца као што су Динко и његова жена Нада Шакић, која је умрла у луксузу у пензионерском дому у Загребу”, рекао је Антонијевић.

Он очекује да ће снимање бити завршено до краја године и да ће филм бити спреман за приказивање у мају, али да то не може у потпуности да гарантује.

Предсједник Управног одбора Филмског центра Србије Јелена Триван рекла је да је овај филм државни пројекат и први прави играни филм о Јасеновцу, те да је битно да доживи и холивудску премијеру.

Она је истакла да је за филм из државног буџета издвојено 2,3 милиона евра и да новчана средства “неће ограничити његов изглед”.

Дан Тана је рекао да је шокантно да 75 година ниједна српска влада није подржала снимање оваквог филма, те истакао да је за дистрибуцију важно да филм буде искрен и са подацима како би га холивудска публика гледала.

“Тема филма је тешка. До сада је /Стивен/ Спилберг успео да сними такву тему /”Шиндлерову листу”/. Надам се да је Гага Антонијевић српски Спилберг. Када филм буде завршен, гледаћу како и где да га дистрибуирам”, рекао је Дан Тана, који је позвао државу и све добротворе да својим средствима омогуће да филм буде снимљен до краја.

Стручни консултат на филму, амерички експерт за Холокауст Мајкл Беренбаум рекао је да је Јасеновац добро познат на Западу и да ће се људи идентификовати са том причом, а посебно са причом о храбрости и херојизму дјевојчице и истрајношћу и снагом које су потребне за опстанак.

“Надамо ће да ће овај филм са својим снажним сценариом бити прилика да се Јасеновац жоживиж и постане стваран оним људима који о томе не знају пуно. То би допринијело јачању интереса за Јасновац и разумијевању онога што се догодило током тог периода прије 75 година”, рекао је Беренбун.

Једанаестогодишња дјевојчица Биљана Чекић из Козарске Дубице, која глуми Дану са Козаре које заврши у Јасновцу, каже да јој је занимљиво на снимању, али да је понекад напорно јер се снима ноћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана