На Фрушкој Гори сабор "Крушедолска звона"

ГС
На Фрушкој Гори сабор "Крушедолска звона"

Удружење Срба из Хрватске заједно са Асоцијацијом избјегличких и других удружења Срба из Хрватске, Завичајним клубом "Славонија" из Инђије и Епархијом сремском данас организују традиционалну манифестацију 18. Крајишки црквено-народни свесрпски сабор "Крушедолска звона" код манастира Крушедол на Фрушкој гори.

У манастирској цркви Благовештења Пресвете Богородице литургију и парастос за све Србе који су погинули и нестали током 20. вијека у 9.30 часова служиће Његово преосвештенство епископ сремски Василије са свештенством Епархије сремске.

Послије трпезе љубави у манастирској благоваоници, на позорници испред манастира биће одржан пригодан културно-умјетнички програм, саопштено је из Представништва Републике Српске, које је финансијски, технички и организационо и ове године помогло Сабор.

Програм представља смотру духа и народног стваралаштва изворних мушких и женских пјевачких група и више културно-умјетничких друштава која чувају и његују обичаје, фолклор и традицију завичаја.

У програму осим глумаца и пјесника учествоваће и више изворних пјевачких група и

културно-умјетничких друштава са подручја Републике Српске.

На овогодишњи Сабор, осим избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске и БиХ и њихових пријатеља из Србије, очекује се долазак и сународника из земаља у региону, као и из дијаспоре.

- Већ сада је остварена наша ранија замисао да ово саборовање прерасте у свесрпски сабор како би показали заједништво и сачували сјећање на завичај и нашу богату историју - саопштено је из Представништва Републике Српске у Србији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана