На Фејсбуку траже Армију Санџака

Б92
На Фејсбуку траже Армију Санџака

Нови Пазар/Београд - На друштвеним мрежама се појавило неколико страница на којима се позива на оснивање "Армије Санџака".

Не зна се ко је направио ове странице. Српски Тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић за Б92 каже да је већ реаговао и затражио од МУП-а прикупљање инфомација.

На овој станици на Фејсбуку, која је, према расположивим подацима, формирана прије четири дана, позива се на формирање "Армије Санџака", а у неким од постова позива се сваки појединац да се што боље наоружа. Све то правда се заштитом безбједности Бошњака и територије Санџака.

Тужилац за високотехнолошки криминал Бранко Стаменковић каже да је одмах по сазнању да таква страница постоји формирао предмет и тражио од МУП-а да прикупи све податке. Постоје одређене индиције да би евентуално било елемената за евентуално поступање по овој материји, а након прикупљеног материјала, обавјестићемо јавност, рекао је Стаменковић за Б92.

Наводни разлог за формирање "Армије Санџака" према писању аутора странице, јесте одбрана безбједности Бошњака и територије Санџака, као реакција на најаву четничког покрета да ће доћи у Нови Пазар, послије недавног дефилеа момака у униформама налик онима какве је носио Аћиф-ефендија, ратни градоначелник Новог Пазара.

"Очекујем да ће државни органи реаговати најхитније што је могуће, јер је ово посљедњи тренутак да покажемо озбиљност система, да институције раде, да нико не може да ствара овакву панику", каже Мехо Омеровић из скупштинског Одбора за људска и мањинска права. Он додаје да се овде ради о кршењу више закона.

Још се не зна ко је креирао страницу на Фејсбуку, али број оних који је подржавају полако расте. Ово је опасна манипулација младима, сматрају у невладиној организацији Урбан ин. "Наравно да треба озбиљно схватати овакве ствари јер, нажалост, код нас у Санџаку на делу је изградња једне посебно дириговане свијести младих људи", каже Сеад Биберовић из те НВО.

Разлог за напетост у Санџаку могу бити избори за Бошњачки национални савјет 26. октобра, те се у прављењу разлика међу политичким актерима прибегава и оваквој иконографији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана