МУП Србије идентификовао мејлове са којих су стизале лажне дојаве

Танјуг
Foto: Илустрација

БЕОГРАД- Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе криминалистичке полиције, у сарадњи са Тужилаштвом за организовани криминал и Вишим јавним тужилаштвом, Посебним тужилаштвом за борбу против високотехнолошког криминала, идентификовали су локације укупно 19 мејл адреса - 18 адреса Gmail сервиса и једну мејл адресу сервиса ProtonMail, са којих су стигле пријетеће поруке о постављеним бомбама на различитим локацијама у Србији.

Утврђено је да је осам таквих претњи стигло из Пољске, четири из Гамбије, по двије из Ирана и Нигерије и по једна из Украјине, Словеније и Русије, саопштено је вечерас из МУП-а.

Припадници српске полиције идентификовали су и лице које је, у току јучерашњег дана, телефоном упутило пријетње исте садржине.

У циљу идентификације пошиљалаца ових пријетњи и њиховог процесуирања за почињена кривична дјела, а с обзиром на то да су у питању страни држављани који не живе у Србији, у току је међународна размјена података Министарства унутрашњих послова Републике Србије, преко Еуропола и Интерпола, са надлежним органима Шведске, Литваније, Швајцарске, Руске Федерације и Мађарске, као и са компанијом Гугл.

Од 11. марта ове године до данас, путем мејла или телефонских позива, у 48 наврата, на адресе различитих институција у Србији, из иностранства је стигло на стотине пријетећих порука о наводним експлозивним направама постављеним на јавним местима или у институцијама. Пријетеће поруке су слате са сервиса Gmail, ProtonMail, Eunet mail, Yandex, као и путем анонимних телефонских позива.

Пријетеће поруке су претходних дана слали и поједини грађани Србије, наводи се у саопштењу МУП-а.

Због лажних пријава о постављеним бомбама у јавним објектима, припадници Министарства унутрашњих послова су, за четири дана, процесуирали осам лица, држављана Србије - ухапшена су два лица, а против још шест малољетних лица поднијете су кривичне пријаве у редовном поступку.

''Апелујемо на појединце да се, нарочито у тренутку кад је Србија изложена масовним и организованим сајбер нападима и лажним дојавама о постављеним бомбама које долазе из иностранства, понашају одговорно и у складу са законом и додатно не отежавају рад српској полицији, чији су КД тимови свакодневно на терену. Лажна пријава о постављеној бомби није шала већ озбиљно кривично дело, које може изазвати узнемиреност и страх грађана Србије и захтева додатно ангажовање припадника МУП-а'''', наводи се у саопштењу.

Само у посљедња три дана припадници Полицијске бригаде, односно специјалистички тимови за противдиверзиону заштиту, са посебно обученим полицијским службеницима и полицијским псима, извршили су контрадиверзионе прегледе неколико стотина јавних објеката, школа, болница, тржних центара.

Извршеним прегледима утврђено је да су све пријаве биле лажне, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана