Москва ће адекватно одговорити на протјеривање дипломата из Прага

Срна
Москва ће адекватно одговорити на протјеривање дипломата из Прага

МОСКВА - Русија ће адекватно одговорити на протјеривање двоје дипломата при Руском културном центру у Прагу, саопштило је руско Министарство спољних послова.

- Чешке власти нанијеле су озбиљну штету руско-чешким односима, без икаквог основа. Поступци Прага неће остати без одговора, штавише они ће бити узети у обзир приликом дефинисања руске политике према Чешкој. Такве провокације добиће одговор -  наводи се у саопштењу.

Из руског Министарства су поручили да је то био непоштен, неодговарајући и непријатељски корак чешке стране.

Чешки медији јавили су у априлу, позивајући се на изворе у чешким специјалним службама, да је руски држављанин са дипломатским пасошем наводно допутовао у Праг носећи рицин, изузетно снажан токсин.

Овај мушкарац је, наводно, кренуо према руској Амбасади, а отров је, могуће, био намијењем групи чешких локалних политичара који су одговорни за уклањање споменика маршалу Коњеву, подсјећа ТАСС.

Чешки премијер Андреј Бабиш рекао је тада да сумња да те оптужбе имају везе са реалношћу, а руски шеф дипломатије Сергеј Лавров одбацио је оптужбе као апсурдне.

Руска Амбасада у Прагу примила је јуче ноту чешког Министарства спољних послова о протјеривању двоје радника Амбасаде.

Прије тога, Бабиш је рекао новинарима да су двоје руских дипломата проглашеним непожељним особама.

Он је признао да је случај рицин измишљен и да је ријеч о лажној поруци радника руске Амбасаде чешкој контраобавјештајној служби о наводном планираном нападу на чешке званичнике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана