Млади геније биће сахрањен у Алеји заслужних грађана

blic.rs
Млади геније биће сахрањен у Алеји заслужних грађана

Поред многих носиоца највиших државних одликовања, чланова Академије наука, почасних грађана Београда, у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу од сутра ће почивати један од најбољих младих физичара свјета, Михајло Спорић. Студент физике на Тринити колеџу Универзитета Кембриџ, преминуо је 7. новебра у 22. години послије дуже болести.

Преминули млади научник ће бити најмлађа особа сахрањена у Алеји заслужних грађана од њеног оснивања. Једини који му је близу по годинама је Жарко Маринковић, некадашњи студент Правног факултета и члан Комунистичке партије, који је погинуо у студентским демонстрацијама 4. априла 1936. године и чија урна пренесена на овај дио гробља. Жарко Маринковић је имао 24 године када је убијен.

Иначе, сахрањивање у Алеји заслужних грађана регулисано је градском Одлуком о уређивању и одржавању гробља и сахрањивању. На основу ове одлуке на овом дијелу гробља могу да буду сахрањени носиоци највиших одликовања Републике Србије, академици САНУ и почасни грађани Београда.”Градоначелник Београда има право да у изузетним ситуацијама одлучи о додјели мјеста за сахрањивање личности за коју се процијени да је дала значајан допринос култури и јавном животу града и републике, а не припада наведеним категоријама”, рекли су за “Блиц” из ЈКП „Погребне услуге”.

Између осталог у Алеји заслужних грађана до сада су сахрањени премијер Зоран Ђинђић, Слободан Јовановић, као и књижевници Данило Киш, Милош Црњански, нобеловац Иво Андрић, Момо Капор.

Ту још почивају и глумци којих се сви радо сјећају: Бата Живојиновић, Драган Николић, Ружица Сокић, Оливера Марковић, Бора Тодоровић, Небојша Глоговац, Милена Дравић, као и многи други сликари, спортисти, професори, доктори…

Комеморација Михајлу Спорићу биће одржана сутра у 10 часова у Математичкој гимназији у Београду, док је сахрана у 13 сати.

Михајло је завршио Математичку гимназију у Београду, носилац је Вукове дипломе и Светосавске награде. Освојио је бројне награде на домаћим и међународним такмичењима из физике, астрономије и астрофизике, укључујући златне медаље на Међународној олимпијади из физике у Швајцарској 2016. године, као и на такмичењима у Казахстану и Румунији.

Једини је ученик Математичке гимназије који је у једној школској години освојио златне медаље на три међународна такмичења.

(Блиц.рс)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана