Миран протест у Београду, грађани сједе испред Скупштине

Г.С.
Миран протест у Београду, грађани сједе испред Скупштине

БЕОГРАД - Протести у Београду и другим градовима Србије, који се одржавају због незадовољства начином на који се држава бори против епидемије вируса корона, настављају се и вечерас, јављају српски медији.

Испред Скупштине Србије грађани и даље, око 20 сати, мирно протестују сједећи, уз мото: “Не наседај, седи”.

Тако они који су већ посједали испред Скупштине онима који долазе довикују “седи, седи” и “седи, доле”, мада је доста и оних који стоје, разговарају, шеткају, јављу медији.

На платоу испред Скупштине Србије неки од учесника вечерашњег протеста дијеле осталим учесницима као и пролазницима папире са исписаним захтјевима, међу којима су да се буџетска средства са полиције преусмјере у здравство, доступност информација од јавног значаја, укидање комуналне полиције, али и заштиту радних мјеста и континуирану социјалну помоћ.

Неки од оних који сједе држе транспаренте на којима је, на примјер, исписано “не наседајте, седи”, “хапси хулигане и не туци свој народ”, “хоћу бољи живот”...

На платоу испред Скупштине и вечерас је Срђан Ного са својим присталицама, а они су се оглушили о позиве осталих учесника протеста да сједну.

На платоу испред Скупштине, међу окупљеним грађанима, је и потпредсједник ССП Марко Бастаћ, док осталих опозиционих политичара за разлику од претходне двије вечери - нема.

У центру Београда примјетан је већи број полиције и у околним улицама у близини Скупштине, али и грађани који пристижу. Чују се звиждуци и повици.

Саобраћај је затворен у свим улицама које се уливају у Трг Николе Пашића, као и испред Скупштине.

Како кажу, поштују препоруку са друштвених мрежа да ће вечерас сједити испред Скупштине и тако показати да неће учествовати у насиљу, односно сукобима полиције и других демонстраната.

Лидер Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић позвао је преко друштвених мрежа демонстранте да дођу у бијелим мајицама, како би се “разликовали од провокатора који желе инциденте”.

Трифуновић је физички нападнут синоћ током протеста, а за то је оптужио припаднике покрета Левијатан. 

Осим у Београду, грађани су се окупили и у Новом Саду, Суботици, Бору, Ваљеву, Нишу, јављају српски медији.

Суботичани су се окупили испред Градске куће, на платоу код Плаве фонтане и мирно протестују. Грађани међусобно разговарају, повремено се чују пиштаљке. Окупљенима се нико неће обратити и за сада није забиљежен ниједан инцидент, јавља “Блиц”.

Око 30-ак Борана окупило се испред Дома културе у центру Бора у знак подршке протестним окупљањима широм Србије. Прошетали су главним градским улицама “Моше Пијаде” и “3. октобар”, уз повике изађите напоље, и уз звиждање у пиштаљке.

У Нишу су се људи окупили пред Скупштином града у Улици Николе Пашића. Група припадника Жандармерије, њих 10, у пуној опреми изашла је испред улаза у скупштину града, али су се послије пет минута повукли у двориште овог здања. У 19.20 сати окупљени су зауставили саобраћај у Улици Николе Пашића, јавља “Блиц”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана