Министарство одбране Русије оснива представништво у Србији

Г.С.
Министарство одбране Русије оснива представништво у Србији

МОСКВА, БЕОГРАД - Премијер Русије Михаил Мишустин одобрио је нацрт споразума Министарства одбране Русије између влада Руске Федерације и Србије о оснивању представништва Министарства одбране Русије при Министарству одбране Србије.

“Одобрити нацрт споразума између владе Руске Федерације и владе Републике Србије о оснивању представништва Министарства одбране Руске Федерације при Министарству одбране Републике Србије, који је поднијело Министарство одбране Русије и усагласило са Министарством спољних послова Русије и другим заинтересованим савезним извршним властима”, наводи се у документу објављеном на званичном порталу за правне информације.

Руском Министарству одбране наложено је да води преговоре са Србијом уз учешćе заинтересованих савезних извршних тијела и потпише споразум у име руске владе по постизању договора.

Како се наводи у тексту споразума, представништво Министарства одбране Русије у Србији се формира у циљу помоćи српској страни у рјешавању питања војне и војно-техничке сарадње, давања смјерница за активности руских војних специјалиста у Србији за пружање помоćи у изградњи оружаних снага земље, обуци у раду, поправци и употреби наоружања и војне технике коју је испоручила Русија.

У документу се прецизира да ćе представништво одржавати руска страна.

У споразуму се такође наводи да српска страна пружа шефу представништва могуćност да по потреби посјети, а уз претходни договор са Србијом, војне јединице Оружаних снага Србије које имају руско наоружање и војну технику.

Такође, руководилац може лично да информише руководство Министарства одбране Србије о раду представника представништва у оквиру испуњавања обавеза у оквиру војне и војно-техничке сарадње између Оружаних снага Руске Федерације и Оружаних снага Србије и да користи постојеćа средства Оружаних снага земље за спровођење својих активности, претходно се договоривши са српском страном, преноси Спутњик.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана