Миљевић: Срби да дјеци причају истину о НАТО-у

Срна
Миљевић: Срби да дјеци причају истину о НАТО-у

БЕОГРАД - Прошла су времена гласног ћутања о ономе што је НАТО учинио српском народу и Срби морају да причају своју истину својој дјеци, посебно јер су она била жртве злочина Алијансе, изјавио је Срни директор издавачке куће “Добродетељ” и уредник књиге за дјецу “Срби против НАТО од 1991. до 1999. године” Александар Миљевић.

“Доста је више тога да нама истину шта се дешавало нашој деци причају они који су их убијали. Та прича мора да се заврши, зато што је потпуно јасно да ти људи нису пријатељски оријентисани ни према нама, ни према нашој деци”, рекао је Миљевић.

Миљевић је подсјетио да је то вријеме било јако тешко и да они који су га проживјели треба да свједоче о томе.

“Требамо то што смо доживели да пренесемо нашој деци. Да о догађајима из деведесетих не уче из западних извора, него из наших - да уче наш, српски поглед на те сукобе, који је дијематрално супротан западном”, рекао је Миљевић.

Он је нагласио да се обично говори да је у агресији НАТО-а на СР Југославију страдало између 70 и 130 дјеце и око 2.000 одраслих, али да је та информација непотпуна јер је кориштење муниције са осиромашеним уранијумом довело до рапидног броја обољелих од рака и леукемије.

“Тако да се број погинуле дјеце и погинулих одраслих мери десетинама хиљада просто јер су нам оставили загађен простор. Сви знају и сви говоре о томе, али нико није извео бројку, није смео да их опише. Држава вероватно има процене. Знамо и да је у Републици Српској седам година од НАТО бомбардовања 1995. године малигнитет почео да драстично расте”, указао је Миљевић.

Миљевић је навео да је књига “Срби против НАТО од 1991. до 1999. године” прилагођена дјеци и да је потпуно базирана на историјским чињеницима, наводећи и да, иако је то ријетко за дјечије књиге, у овој су посљедње двије странице посвећене изворима.

“Аутор Милан Бојић је као историчар припремио четири странице, али нисмо могли толико извора да ставимо у једној дечијој књизи”, рекао је Миљевић.

Он је навео да је као уредник и иницијатор писања знао да ће књига бити и нападана, али да је већина оних која је за њу сазнала - стала у одбрану.

“Било је на жРедитуж и жТвитеруж негативних коментара, фотографисали су ту и нашу књигу о Кошарама и ишчуђавали се откуда сада оне, а онда би се 90 одсто људи, пратилаца тог човека на мрежи, успротивило таквом погледу и нападу на књигу и бранили је”, рекао је Миљевић.

Миљевић је рекао да се код људи који су видјели негативне критике пробудио инат, што је условило да за “Ноћ књиге”, која је услиједила након октобарског Сајма књига у Београду, књига буквално нестане са полица књижара.

“Људи знају шта је истина, добро знају да смо нападнути и да смо се само бранили. Ми нисмо уживали у томе да се супростављамо највећој сили тог времена и свих времена, него смо били приморани”, рекао је Миљевић.

Он је навео да је књига о НАТО-у, коју је илустровао један од најбољих цртача из Републике Српске Предраг Иконић, све чешћи избор родитеља за поклон дјеци што га као уредника и издавача радује.

Миљевић је рекао да “Добродетељ”, који је објавио низ наслова који младим приближавају догађаје из часне и славне прошлости српског народа, као што су “Жене јунаци великог рата”, “Српски јунаци од косовског боја до Кошара”, “Кошаре, нови косовски бој” и многе друге, припрема нову књигу.

“Надам се да ће ускоро изаћи. Биће на неки начин контроверзна, а у складу са сад већ одомаћеним поздравом у српском народу - жДогодине у Призрену!ж”, поручио је Миљевић.

Јуче су се навршиле 24 године од почетка агресије НАТО-а на СР Југославију у којој је током 78 дана бомбардовања убијено 2.500 људи, међу којима најмање 79 дјеце, док је употреба забрањене муниције са осиромашеним уранијумом изазвала тешке посљедице по здравље становништва, а цијела земља претрпјела страшна разарања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана