Милиони долара за рушење Милошевића: Како је ЦИА повлачила конце у Србији

Г.С.
Милиони долара за рушење Милошевића: Како је ЦИА повлачила конце у Србији

У Србију се за помоћ рушењу некадашњег предсједника СРЈ Слободана Милошевића слило готово 40 милиона долара, свједоче данас поједини амерички званичници.

И не само то, у цијелу причу била је укључена и америчка обавјештајна служба ЦИА која је, заједно са америчком администрацијом, али и овдашњом опозицијом, свим снагама радила на томе да се Милошевићу стане на крај, што се 5. октобра 2000. године и десило.

У тексту који је објавио “Форин аферс”,  а који потписује Дејвид Шајмер, и који се бави уплитањем америчке обавјештајне агенције ЦИА у изборе, наводе се детаљи и свједочења појединих званичника агенције, на који начин се тада и шта радило, а све са једним циљем – свргавањем Слободана Милошевића.

У тексту аутор наводи да му је Леон Панета, шеф Клинтоновог кабинета од 1994. до 1997. године рекао да је Милошевић био виђен као негативац са лошим утицајем и неко ко ће “тај дио свијета преокренути наглавачке” ако се не предузму конкретни кораци у вези са њим. Избори 2000. године су били прилика за то.

– Не знам да смо јавно рекли да је наш циљ промјена режима – рекао је Џејмс Обрајан, тада специјални изасланик Била Клинтона за Балкан, уз опаску да “нисмо видјели да је Милошевић могао да води нормалну земљу.”

“Форин аферс” наводи да су од средине 1999. године, па до краја 2000. и јавне и приватне америчке организације потрошиле око 40 милиона долара на разне програме у Србији, подржавајући не само Милошевићеву опозицију, већ и независне медије, грађанске организације и иницијативе које су позивале на гласање, пише Блиц.

– Кроз овај отворени ангажман, САД су имале за циљ да изграде изборно игралише у коме је Милошевић био спреман да манипулише – објаснио је Обрајан.

Једни радили јавно, а други тајно

Такође, наводи се да су Стејт департмент, УСАИД и невладине организације које је финансирала Америка то радиле јавно, али да је ЦИА то чинила у тајности.

Аутор текста наводи и да му је Џон Сајфер, својевремено оперативни официр ЦИА, рекао да је између 1991. и 2014. године знао за само једну “успјешну” операцију мијешања ове организације у изборе – у Србији 2000. године.

– Било је тајних напора да се покуша са подршком противљењу Милошевићу – рекао је Сајфер, уз подсјећање да је ЦИА, након што је Клинтон обавијестио одабране чланове Конгреса, радила “подржавајући и финансирајући и пружајући помоћ одређеним кандидатима опозиције – то је била главна ствар”.

Сајфер, који је постао шеф ЦИА у Србији непосредно након избора, објаснио је да је агенција дала “сигурно милионе долара” у кампању против Милошевића, углавном састајући се са кључним лидерима српске опозиције ван граница земље и “пружајући им готовину” на лицу мкеста.

“Тип је био ратни злочинац”

У једном интервјуу, Клинтон је потврдио да је овластио ЦИА да се умијеша у изборе 2000. године у корист Милошевићевих противника.

– Нисам имао проблема с тим – рекао ми је за скривено дјеловање ЦИА, јер је Милошевић “био хладнокрвни убица који је проузроковао смрт стотине хиљада људи”.

– Као што су амерички предсједници из времена хладног рата вјеровали да могу да ојачају стране демократије поткопавајући комунистичке кандидате, Клинтон је вјеровао да може да ојача српску демократију радећи против Милошевића – наводи се у тексту.

Такође, наводи се да је Клинтон казао за Милошевића да је “тип био ратни злочинац”, као и да га није сматрао кандидатом за демократију, већ да покушава ње да се ослободи.

“Форин аферс” пише да се у Србији ЦИА фокусирала на утицај на ум, а не на мијењање гласачких листића.

– Нисмо свјесно лагали бираче да бисмо их натјерали да подрже људе за које које смо се надали да ће побиједити – објаснио је Клинтон.

Лидери Конгреса су знали за план

Умјесто тога, ЦИА је пружала новац и друге врсте помоћи опозиционој кампањи. Лидери Конгреса су знали и подржали су овај тајни план.

 

Трент Лот, лидер већине у Сенату, подсјећа да је операцију ЦИА свесрдно подржао.

– Милошевић је био потпуно ван контроле. Нећемо упасти, али био је неред и морали смо нешто да учинимо – рекао је Лот.

Службеници ЦИА, за разлику од других владиних званичника САД-а, могли су да раде у тајности.

– Због природе и начина на који радимо – објаснио је Даглас Висе, тадашњи оперативни официр ЦИА са сједиштем на Балкану.

Казао је и да је учешће америчке обавјештајне агенције у изборима било “значајно”, док је Вашингтон користио “све инструменте националне силе у Србији како би створио резултат који је био угодан за САД”.

Обука активиста

Такође, наводи се да су америчке организације за промоцију демократије, дијелећи Клинтонову забринутос, настојале су да обезбиједе да Милошевић не може да фалсификује пребројавање гласова.

Једна невладина организација коју финансира САД обучила је више од 15.000 активиста за праћење избора на бирачким мјестима.

На дан избора, посланици опозиције дијелили су гласачке листиће заједно са владиним званичницима. Државно бројање гласова сугерисало је да је Милошевић имао уску предност. Међутим, паралелно бројање открило је истину – огромно је изгубио.

5. октобар 2000. године

Избили су велики протести, а Милошевић, неспособан да угуши народну револуцију, био је приморан да поднесе оставку.

Међутим, “тајна рука” ЦИА је остала скривена. Двије деценије касније, сада пензионисани амерички обавјештајци изразили су необјашњиво увјерење да се њихов рад показао кључним у поразу Слободана Милошевића.

Сајфер је коментарисао “успјех” операције ЦИА. Он је рекао да су САД направиле “велику разлику” и да је “комбинација” прикривене и отворене тактике произвела “позитиван исход”. Као и код свих прикривених операција којима се утиче на бираче, ЦИА ипак није могла процијенити њен прецизан утицај.

– Тешко је мјерити – препознао је Сајфер.

Али, напоменуо је да су званичници Владе Србије дали заслуге ЦИА за њихову побједу иза затворених врата.

– Многи кључни играчи који су постали водеће особе у земљи наставили су да се састају са нама и да нам говоре да су наши напори довели до њиховог успјеха – рекао је Сајфер, “у смислу да смо им помогли у свему, од оглашавања до финансирања до начина на који су ствари урадили током кампање”.

Аутор текста у “Форин аферсу” наводи да је у интервјуима високим владиним званичницима било непријатно када су помињани ЦИА и Милошевићев пораз.

– Ја знам о томе, али нисам у могућности да причам – рекао је Џон Меклаглин, који је био замјеник директора ЦИА-е 2000. године.

Мијешање ЦИА у изборе 2000. године није било репрезентативно за пост-хладноратовске операције. На крају, колико често ратни злочинац може бити свргнут гласачким листићем?

– Чинило се да постоји виши ниво комфора не само у обавјештајном дијелу свијета, да се заиста нешто мора урадити на Балкану – рекао је Стевен Хол, бивши официр операција ЦИА који је био стациониран у региону 2000. године.

ЦИА интервенисала два пута, у Србији и Ираку

За Вашингтон “изборна манипулација” постала је “крајње средство”, додао је Висе, а српски случај је “потпуни изузетак”, дијелом и због Милошевићевих злочина, а дијелом и због “пријемчиве”, кредибилне” и “атрактивне” природе опозиције.

За такве случајеве, Висе је тврдио уопштено: “циљеви оправдавају средства… ризик је да можда у очима неких урадите нешто што није амерички”.

Аутор наводи и да, када је питао Клинтона зашто је у Србији спроведена прикривена акција, он је једноставно рекао: “Постоји праг смрти, а Милошевић га је прешао.”

У тексту се наводи и да се ЦИА два пута у 21. вијеку умијешала у изборе у неким земљама, једна је била Србија 2000. године и Ирак 2005. године, преноси Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана