Миличевић: Приоритет јачање веза матице и Срба у дијаспори

Танјуг
Миличевић: Приоритет јачање веза матице и Срба у дијаспори

БЕОГРАД - Министар без портфеља у Влади Србије задужен за дијаспору Ђорђе Милићевић изјавио је данас да ће главни задатак Министарства бити оснаживање Срба који живе у дијаспори, као и јачање њихове везе са матицом.

Милићевић је рекао да је изузетно важно да се разумију потребе Срба који живе у дијаспори, али и да се сагледа на који начин они могу помоћи Србији.

"Сигуран сам да Срби ван матице разумеју проблеме наше државе, као што ми разумемо њихове проблеме, зато ће бити приоритет у проналаску двосмерног тока комуникације", рекао је Милићевић за Тањуг.

Он је навео да у дијаспори живи велики број Срба који су блиски центрима моћи, тако да могу бити лобисти у одбрани српских националних и државних интереса.

"Велики број људи треба укључити и искористити у том смислу како заједно да одбранимо националне и државне интересе. Они у потпуности разумеју потребе државе Србије, јер је заједнички именитељ Србија", нагласио је Милићевић.

Он је додао да је широм свијета и Европе велики број привредника, успјешних компанија, те да је јако важно разговарати са свим тим људима, ставити им до знања да је Србија данас јака и економски стабилна и атрактивна инвестициона дестинација.

Као један од циљева Милићевић је навео омогућавање најприје повременог, а затим и трајног повратка људи из дијаспоре у Србију.

Милићевић је рекао и да треба радити на успостављању контакта са успјешним привредницима ван матице, како би помогли Србији у овом тренутку, али и са младим високообразованим људима који завршавају престижне факултете, јер су потребни земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана