Милићевић: Посјета Јасеновцу ми не може бити забрањена као приватном лицу

Tanjug
Foto: Srna

БЕОГРАД- Министар без портфеља у Влади Србије Ђорђе Милићевић изјавио је данас, поводом одлуке хрватских власти да му забране одлазак у Јасеновац током посјете Хрватској, да њему као приватном лицу не може да буде забрањено да положи цвијеће и поклони се жртвама усташког концентрационог логора Јасеновац.

"Хрватска је држава чланица ЕУ, то подразумева слободу кретања, што значи да мени као приватном лицу, као Ђорђу Милићевићу нико не може да забрани да посетим Меморијални центар Јасеновац уколико Меморијални центар није затворен, а затворен је изгледа само када неки Србин треба да дође да се поклони жртвам. Никакву политичку конотацију та посета нема", изјавио је  Милићевић Тањугу.
    
Министарство унутарњих послова Хрватске саопштило је да хрватска полиција није дозволила посјету Јасеновцу министру задуженом за дијаспору у Влади Србије, јер, како наводе, та посета није била наведена у програму који им је раније достављен.
    
"Не бих се бавио тиме шта налаже хрватски МУП или било које надлежно министарство у оквиру Хрватске, поштујем законе држава у региону, увек то чиним где год боравио", додао је Милићевић.
    
Министар без портфеља задужен за координацију активности и мјера у области односа Републике Србије са дијаспором каже да је разлог његове посјете мјесној заједници Пакленица био на позив мештана да у складу са својим послом унутар Владе Србије, разговара са мјештанима као и представницима културно-умјетничког друштва на који начин могу да се побољшају услови живота у различитим сферама.
    
"Дефинисали смо одређене закључке, циљеве које можемо да постигнемо, чак и датуме када је реч о неким конкретним дешавањима. Поштујем јасан став председника Србије да нема мешања у унутрашње прилике других држава, поштујем јасан став када је реч о регионалној сарадњи. Рука Србије је увек пружена свима, а да ли ће други ту руку прихватити и пружити своју, то говори о њима", истакао је министар.
    
Након завршене посјете у мјесној заједници Пакленица, Милићевић каже да је желио да дође до Меморијалног центра Јасеновац који је одатле удаљен неколико километара, гдје му није дозвољен улазак. 
    
"Најпре ми је речено 'то је наредба врха'. Ја сам отворено питао шта то значи врх, и речено ми је 'ваша посета је завршена'. Шта то значи ваша посета је завршена, кажу ' ми ћемо вас отпратити до граничног прелаза, ви сте штићено лице'. Штићено лице сам код Меморијалног центра, а у месној заједници Пакленица нисам штићено лице. Нисам био штићено лице пре две недеље када сам такође боравио у Хрватској", објаснио је Милићевић.
    
Према његовим ријечима, он се осјећао потпуно безбједно и сигурно и рекао да нема разлога да га било ко прати до граничног прелаза, оцјенивши да он "није испраћен, већ депортован из Хрватске".
    
Милићевић је истакао да било који званичник државе Хрватске може да дође у Србију и у било који град у Србији, да борави колико хоће а да му било шта не буде наметнуто и забрањено.
 
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана