Милатовић: Какав црни српски свијет, људи попут Ђукановића причају о томе

Танјуг
Милатовић: Какав црни српски свијет, људи попут Ђукановића причају о томе

ПОДГОРИЦА - Предсједнички кандидат ДПС и актуелни шеф црногорске државе Мило Ђукановић је најчешће у предизборној кампањи уочи другог изборног круга помињао тзв. "српски свијет" по узору на "руски свијет" и Србију као највећег непријатеља Црној Гори која, како тврди, не би могла да се помири са тим да Црна Гора прије ње уђе у ЕУ, али и Србији која "покушава да влада земљама региона - Црном Гором, БиХ, саморглашеним Косовом и Сјеверном Македонијом".

Ђукановићев противкандидат на изборима у недјељу, замјеник предсједника Покрета Европа сад Јаков Милатовић  у интервјуу за ББЦ каже: "Какав црни 'српски свијет".

О томе, истиче Милатовић, причају људи попут Ђукановића који су још у деведесетим годинама 20. вијека.

Милатовић је дуго објашњавао сопствени став о иницијативи регионалне сарадње Отворени Балкан, служећи се управо примјером Европске уније која је настала из регионалне сарадње.

На опаску да је за његове политичке противнике то пројекат који фаворизује Србију, а Црну Гору доводи у подређен положај, Милатовић објашњава практично.

"Мене само занима да воз којим моји родитељи обилазе родбину у Београду не стоји пола сата у Бијелом Пољу, па пола сата у Пријепољу – ако то може да ријеши, апсолутно сам за Отворени Балкан", јасан је он.

На констатацију да је Ђукановићем режим добијао и добре оцјене из Европе, да није оцјењиван као диктаторски, а Црна Гора је отворила сва поглавља у преговорима са ЕУ, Милатовић каже да то ништа не значи.

"То вам ништа не значи. За разлику од сусједних земаља, Црна Гора је у процес евроинтеграција ушла без великих спољнополитичких или унутрашњих проблема, имала много лакши почетак" навео је Милатовић и додао:

"Много је важније зашто ми та поглавља нисмо затворили – то нисмо урадили јер смо највише каскали у владавини права и борби против корупције, а интеграције су нам скоро заустављене од 2015. Године".

Он тврди да је чланство Црне Горе у Европској унији могуће до краја мандата за који се бори.

"Апсолутно може, али не са Милом Ђукановићем на челу, већ на челу са Јаковом Милатовићем. Ово до сада је све било про форме - да је Ђукановић то искрено хтио, ми бисмо већ били чланица ЕУ", рекаоп је Милатовић.

Сигуран је Милатовић да су предсједнички избори више од бирања новог шефа државе – описује их као "референдум за напријед или назад", "избор између политике прошлости и политике будућности".

"Ставља се тачка на диктаторски режим у Црној Гори током чије три деценије власти су убијани новинари, а једна група или народ увијек је снажно била дискриминисана – најпије Бошњаци, па суверенисти, затим Албанци и на крају Срби", каже он.

На питање да ли је размишљао о томе да ће Црна Гора бити независна, Милатовић каже да у првом тренутку није, али да је гласао на референдуму за независност.

"Сматрао сам да мањи систем може брже да напредује, али сам погријешио у процјени колико мали систем може да буде приватизован", јасан је Милатовић.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана